Gelderland
Natuur in de Buurt
donderdag04jun2020

Drieëndertig enthousiastelingen geselecteerd voor ‘doe-het-zelf’ Tiny Forest

Wie wil een Tiny Forest in eigen achtertuin? Eind april riepen we Gelderlanders op om mee te doen aan het ultieme doe-het-zelfproject: het aanleggen van een inheems minibus ter grootte van een tennisbaan op eigen grond.

De animo was overweldigend: maar liefst 125 mensen zagen zo’n minibos vlakbij huis wel zitten. IVN-projectleiders Alina Salomon en Linda IJmker en IVN-vrijwilliger Karin van Toor, die zelf ook een Tiny Forest aanplantte achter haar huis, bekeken alle inzendingen uitgebreid. Naast praktische criteria, speelde ook motivatie een belangrijke rol in de selectie. Na lang wikken en wegen selecteerden zij zeventien particulieren. Met dank aan provincie Gelderland konden we een paar weken later nog eens 16 extra initiatiefnemers blij maken!

IVN-projectleider Alina: ‘We hebben een hele diverse selectie gemaakt. Er zitten ouders tussen die een Tiny Forest willen om hun kinderen meer te leren over biodiversiteit, maar er is ook een buurtstichting die een natuurgebied in de buurt onder haar hoede heeft waar een Tiny Forest mooi in past. De Tiny Forests worden geplant in heel Gelderland, van Rivierenland tot Achterhoek.'

Nathalie op een open plek in het bosje

De komende maanden gaan de geselecteerde particulieren aan de slag met het realiseren van hun ‘doe-het-zelf’ Tiny Forest. IVN Gelderland ondersteunt met advies, een financiële bijdrage en trainingen. De eerste training vond al plaats. De initiatiefnemers leerden (online) meer over fondsenwerving en het inzetten van vrijwilligers. Later dit jaar krijgen de vrijwilligers ook trainingen over de speciale plantmethode en het doen van natuuronderzoek. Op 17 maart 2021, de landelijke Boomfeestdag, is het de bedoeling dat alle particulieren hun Tiny Forest hebben aangeplant.

Over IVN Gelderland

IVN Gelderland verbindt mens en natuur. Daarom stellen we, samen met provincie Gelderland, inwoners in staat om een eigen Tiny Forests aan te leggen. Hiermee brengen we een stukje Nederlandse natuur terug in onze leefomgeving en kunnen inwoners en kinderen genieten en leren van de natuur vlakbij huis.