Gelderland
Gezondheid
zaterdag27okt2018

De Sterreschans eerste woonzorglocatie in Nijmegen van IVN Grijs, Groen & Gelukkig

Domus Magnus locatie De Sterreschans en IVN Natuureducatie gaan samenwerken binnen het programma ‘Grijs, Groen & Gelukkig’. De Sterreschans wordt groener en medewerkers worden getraind in hoe zij een natuurrijk activiteitenprogramma kunnen samenstellen voor de bewoners. 

Tijdens een feestelijke aftrap op 1 oktober werd de samenwerking bezegeld. De Sterreschans deelt de droom van IVN om natuurbeleving onderdeel te maken van de dagbesteding op de woonzorglocatie. ‘Grijs, Groen & Gelukkig is een geweldig initiatief. We kunnen ons uitgebreide activiteitenprogramma nu nóg beter aan laten sluiten bij de verschillende doelgroepen binnen onze zorglocatie. Het programma is zowel geschikt voor bewoners met een zorgvraag op lichamelijk als cognitief gebied. Voor mensen met dementie is de natuur een goede schakel met het verleden. Groen doet altijd goed!’, aldus locatiemanager Hanny van Horrik. Ook wethouder Grete Visser benadrukte vanuit haar rol het belang van dit soort initiatieven in de stad Nijmegen, niet voor niets European Green Capital 2018.

ggg

Training zorgprofessionals

Het team activiteitenbegeleiders van de Sterreschans volgde in oktober de tweedaagse training Grijs, Groen & Gelukkig. Tijdens de training krijgen zij handvatten om met groen en natuurbeleving aan de slag te gaan. Het zelf beleven van de activiteiten stond centraal. De training vond plaats in de buitenruimte van De Sterreschans, waar ook de nieuwe kruidwagen en de planttafel geplaatst is. Vanwege het mooie weer waren bewoners ook buiten en sloten als vanzelf ook aan bij de activiteiten. Hierbij werd meteen het krachtige effect van de activiteiten zichtbaar. Bewoners genoten zichtbaar van de natuurkaarten die de activiteitenbegeleiders net gemaakt hadden. Ook de kruidwagen werd door een van de bewoners met aandacht bevoeld en beleefd. Deelnemers zijn aangenaam verrast door de kracht van het programma. ‘Aanvankelijk was ik toch wel sceptisch wat ik als ervaren activiteitenbegeleider zou kunnen leren. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik helemaal om ben. Wat een schat aan ervaringen. Wat een krachtige middelen om in te zetten in ons werk. En zo toegankelijk en eigenlijk heel eenvoudig.’

ivn

Training Vrijwilligers

In november worden tevens vrijwilligers getraind om natuuractiviteiten te begeleiden. Hierbij zijn ook enthousiaste vrijwilligers van IVN Nijmegen aanwezig. 

Meer weten over Grijs, Groen & Gelukkig? Neem contact op met Stefanie Janssen van IVN Gelderland (s.janssen@ivn.nl, 026-3512927).