Gelderland
IVN
donderdag17sep2020

350 basisscholen in Gelderland doen mee aan de Nationale Buitenlesdag

Rekenen en taal in de buitenlucht. Helemaal nu, in deze bijzondere tijd, wordt het belang van het geven van buitenlessen steeds duidelijker. Kinderen worden gestimuleerd te bewegen, de leerstof blijft beter hangen en ook is in de frisse buitenlucht de kans op een coronabesmetting aanzienlijk kleiner. Gelukkig gaan steeds meer basisscholen het belang van buitenlessen inzien. Dat heeft ervoor gezorgd dat dit jaar zo’n 350 basisscholen in Gelderland zich hebben aangemeld voor de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 22 september. Na vorig jaar opnieuw een recordaantal!

De vijfde editie van de Nationale Buitenlesdag zou eigenlijk al hebben plaatsgevonden in april. Omdat toen alle scholen vanwege de coronapandemie waren gesloten, is deze verplaatst naar september. Met de Nationale Buitenlesdag willen initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren meer buitenles te geven. Scholen die zich aanmelden, krijgen kant-en-klare buitenlessen voor onder andere rekenen, taal en geschiedenis aangeboden.

Onderzoek toont al jaren aan dat buitenlessen een positief effect hebben op de leer- en beweegprestaties van kinderen. Kinderen kunnen zich na een les in de buitenlucht in de klas weer beter concentreren en de lesstof, die ze buiten spelenderwijs meekrijgen, blijft beter hangen. Directeur Dave Ensberg van Jantje Beton is dan ook blij dat er zoveel scholen meedoen met de Nationale Buitenlesdag: ‘Geweldig om te zien dat steeds meer scholen het belang inzien van buiten lesgeven. En nu er vanwege het coronavirus discussie is over de gezondheid van binnen lesgeven, hoeft er over buiten lesgeven geen enkele discussie te zijn!'

Natuurles in Rozendaal

Op de IKC Dorpsschool in Rozendaal geven IVN Gelderland en de scholenwerkgroep van IVN Oost-Veluwezoom natuurlessen op Buitenlesdag aan de leerlingen. 

Elke school een groen plein

IVN Gelderland droomt dat alle Gelderse scholen binnen maximaal één schoolgeneratie, 8 jaar, beschikking hebben over een eigen groene buitenspeel- en leerplek en dat natuurles onderdeel is van het schoolcurriculum. Dat doen we onder andere met Buitenlesdag, maar bijvoorbeeld ook door schoolpleinen te vergroenen samen met provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/gelderland