Gelderland
Kind & Natuur
dinsdag02jun2020

150e school in Gelderland gaat schoolplein vergroenen

Een plek met veel minder tegels en veel meer struiken, bomen, bloemen, water, zand, modder, boomstronken en bovenal een avontuurlijke speelplek. Zo ziet een groen schoolplein eruit. De IKC Dorpsschool uit Rozendaal kreeg als 150ste school subsidie van Provincie Gelderland voor een groen schoolplein.

Gedeputeerde Peter Drenth overhandigde de school digitaal een cheque van € 17.500 voor de inrichting van het plein. Drenth sprak de leraren en kinderen van de school toe in een videoboodschap: “Jullie zijn de 150e school waar het schoolplein vergroent en daar ben ik erg trots op. Samen met jullie juffen en meesters, en met IVN Natuureducatie is het gelukt om weer een schoolplein groener te maken”, zei Drenth.

IKC Dorpsschool Rozendaal krijgt 150e subsidie voor groen schoolplein from Provincie Gelderland on Vimeo.

groen schoolpleinBekijk de video

‘Groen schoolplein is leuk voor kinderen’

De provincie investeert in groene schoolpleinen om meer kinderen natuur te laten beleven en ontdekken, ook op school. Spelen in een groene omgeving is gezond, leerzaam, aantrekkelijk en avontuurlijk voor kinderen en het zorgt voor een betere sfeer op het schoolplein. Minder tegels en meer bomen en struiken zorgen voor een betere afvoer van regenwater bij heftige buien. Drenth: “Groen op het plein is voor kinderen natuurlijk gewoon leuk. Maar het is ook belangrijk omdat het net die schaduw biedt als het weer zo warm wordt. Bovendien is een plein vol bomen en struiken goed voor vogels en insecten versterkt het zo de biodiversiteit in het dorp”.

Zwerfkeien, fruitbomen en insectenhotel

De IKC Dorpsschool uit Rozendaal is verhuisd naar een nieuw schoolgebouw. De school kreeg subsidie om het nieuwe schoolplein te voorzien van een ontdek- en leertuin vol met kruiden, lekker ruikende bloemen en eetbare planten. Op het schoolplein komt een insectenhotel, een wilgentunnel, een waterpomp, boomstammen en een nieuw speeltoestel van boomstammen. Ook worden er een aantal fruitbomen geplant op het pleinen komen er grote zwerfkeien om op te klimmen. In de Ontdektuin komt , met de hulp van Vitens, ook een watertappunt waar kinderen tijdens hun pauzes buiten kraanwater kunnen tappen.

Veel vraag naar regeling groene schoolpleinen

De subsidieregeling voor de groene schoolpleinen is populair. Tot nu toe is er bijna € 3 miljoen aan subsidie toegekend aan scholen om hun pleinen groener te maken. De subsidiepot is daarmee bijna leeg, maar waarschijnlijk komt er geld bij om ook in 2020 en 2021 te zorgen voor meer groene schoolpleinen. Veel van de scholen die een subsidie ontvingen, hadden een schoolplein dat bijna volledig uit stenen bestond, met nauwelijks groen. Na de aanleg van de groene schoolpleinen is bij de meeste scholen straks meer dan de helft van het schoolplein onverhard, met veel meer bomen, struiken en andere planten.

Van binnen- naar buitenles

IVN is een belangrijke partner voor provincie Gelderland om voor meer groene schoolpleinen te zorgen. Naast een financiële bijdrage voor scholen biedt IVN leerkrachten, schooldirecteuren en ouders ondersteuning via groeneschoolpleinen.gelderland.nl  met tips & tricks, inspiratie en een plek om vragen te stellen of hulp te vragen. Komend jaar kijken we samen met IVN hoe we meer scholen kunnen helpen om vaker buitenlessen te geven en te leren over de Gelderse Natuur. De helft van de scholen gaat straks al regelmatig buiten les geven op het groene schoolplein. De frisse lucht, beweging en speelse manier van leren zorgen er voor dat kinderen beter presteren en kunnen leren van de natuur. IVN Natuureducatie zal in september op de IKC Dorpsschool natuurlessen geven tijdens de Nationale Buitenlesdag. De juffen en meesters krijgen daarnaast ook training hoe ze van een gewone binnenles een buitenles kunnen maken. Kijk voor meer informatie op: groeneschoolpleinen.gelderland.nl.