Gelderland
Recreatie
Vanaf
dinsdag09feb202113:30

Programma IVN Gastheer van het Landschap Berkelland 2021

Ode aan het Berkellandse Landschap
Het afgelopen jaar hebben veel Nederlanders door de coronamaatregelen de schoonheid van de Achterhoek opnieuw ontdekt. Veel mensen zijn onder de indruk van de natuur dichtbij. Niet alleen vakantiegangers, ook mensen uit eigen streek hebben de natuur en het landschap in de directe omgeving opnieuw leren kennen en waarderen. Als recreatie- of horecaondernemer kun je daar de vruchten van plukken. Een ondernemer die de bijzondere (natuurlijke) waarden van zijn eigen gebied goed kent en weet uit te dragen, is een interessante gastheer. Kun jij je gasten vertellen wat er allemaal in jouw gebied te zien en te doen is? Word Gastheer van het Landschap van Berkelland en verrijk het verblijf van je gasten.

In het voorjaar van 2021 organiseert IVN Gelderland, samen met de gemeente Berkelland, Stichting Achterhoek Toerisme en andere lokale partners het programma ‘Gastheer van het Landschap’ in de gemeente Berkelland. Ben jij horeca-, recreatie-, of agrarisch ondernemer in deze regio en wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij gastheer bent? En wil je de verhalen uit de streek kennen en kunnen vertellen? Doe dan mee en meld je aan voor de cursus.

In de cursus krijg je specifieke gebiedsinformatie en leer je bijvoorbeeld meer over:

  • de ontstaansgeschiedenis van het landschap
  • de landschapstypen in Berkelland
  • kenmerkende flora en fauna en observatietips
  • cultuurhistorisch waarden
  • recreatieve mogelijkheden en de
  • bijzondere parels van het gebied.

Samen met de andere deelnemers van het programma bouw je aan een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk de kwaliteiten van het gebied uitdragen. In samenwerking ontwikkel je activiteiten en natuurbelevingsconcepten waarmee je je gasten enthousiasmeert voor natuur, hen een optimale beleving kunt bieden en waarmee je Berkelland op de kaart zet. Een extra service, wat jouw bedrijf én het gebied aantrekkelijker maakt. We duiken hierbij ook in het themajaar 2021: Ode aan het Nederlandse Landschap. Kijk hier voor een impressie van de cursus en wat andere ondernemers ervan vinden.

Je wordt tijdens de cursusdagen verrast door de bijzonderheden van je eigen omgeving!

Cursusdata

De cursus bestaat uit drie dagdelen theorie, één veldexcursie en een terugkombijeenkomst. Na het volbrengen van de cursus mag je je als ondernemer profileren als Gastheer van het Landschap met een bijbehorend gevelbordje.

Cursusdag 1 Dinsdag 9 februari 13:15-16.30 uur
Cursusdag 2 Dinsdag 2 maart 13:15-16.30 uur
Cursusdag 3 Dinsdag 16 maart 13:15-16.30 uur
Veldexcursie Dinsdag 30 maart 10.00-16.00 uur

Terugkomdag is in het najaar en wordt nog bepaald.

Locatie

De locatie verschilt per cursusmiddag, maar is altijd in de regio en wordt nog bekend gemaakt. Heb je als ondernemer een locatie ter beschikking? Laat het ons weten via l.dieben@ivn.nl.

Uitnodiging

In het najaar van 2021 wordt er een terugkomdag georganiseerd, waarin je als opgeleide gastheren elkaar opnieuw ontmoet, actief aan de slag gaat met elkaar en eventueel nadere samenwerkingsafspraken maakt. De specifieke datum van de terugkomdagen wordt tijdens de cursus in overleg met jouw als deelnemer gepland.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor alle horeca-, agrarische- en recreatieve ondernemers in de gemeente Berkelland zoals hotels, (mini)campings, B&B’s, restaurants, jachthavens, vakantieparken etc. Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Kosten en aanmelden

Dankzij bijdragen van de gemeente Berkelland kost deelname aan het programma slechts € 100,- per persoon. Dit is inclusief het lesmateriaal, drie cursusdagen, de veldexcursie inclusief lunch en vervoer, de feestelijke afsluiting van de cursus met certificaat en een gevelbordje, en de terugkomdag. Er kunnen maximaal 20 ondernemers deelnemen aan de cursus. Aanmelden kan tot en met 19 januari 2021. Voor deze cursus geldt vol=vol, dus meld je snel aan.

Corona

Op dit moment gaan we ervanuit dat we de cursus ‘live’ kunnen geven. Als dit door coronamaatregelen niet mogelijk is, worden de eerste 3 bijeenkomsten digitaal gegeven. De veldexcursie en de terugkomdag zijn sowieso ‘live’.

Uiteraard volgen we tijdens de cursusdagen alle geldende corona maatregelen van het RIVM.

Meer informatie

De cursus wordt uitgevoerd door IVN Gelderland in samenwerking met de gemeente Berkelland, Stichting Achterhoek Toerisme en lokale organisaties. Ben je geïnteresseerd in de cursus Gastheerschap van het Landschap en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Lilian Dieben van IVN via           l.dieben@ivn.nl of 06-57446750. Neem ook eens een kijkje op                             www.gastheervanhetlandschap.nl. Hier vind je ook wie al Gastheer zijn in Berkelland.

Aanmelden cursus

 

Foto: Kay Wils

 

Algemene informatie

dinsdag 9 februari 2021 - 13:30 tot dinsdag 30 maart 2021 - 16:00