Friesland
Kind & Natuur
donderdag05nov2020

Voedseleducatie op Ameland 

Leerkrachten op Ameland werden deze week digitaal bijgespijkerd over voedseleducatie. Agnes Bakker van IVN enthousiasmeerde ze om, met de feestdagen in het vooruitzicht, aan de slag te gaan met voedselbeleving, voedselkennis en voedselvaardigheden.  

Niet alleen een groen schoolplein 

Ze stonden bijna te verstoffen op de scholen op Ameland; de leskisten Smaaklessen. Maar daar kwam deze week gelukkig verandering in, want vanuit het programma Jong Leren Eten werd er onlangs geld beschikbaar gesteld om voedseleducatie een impuls te geven op Ameland. De Kardinaal de Jongschool had hier wel oren naar. Zij legden nog niet zo lang geleden een prachtig groen schoolplein aan en wilden meer. Samen met de Buurtsportcoach en de makelaar Jong Leren Eten stelde de school daarom een plan op. Het enthousiasmeren van andere scholen op Ameland om met voedseleducatie aan de slag te gaan, maakte daar ook deel van uit.  

Met je ogen dicht proef je veel meer! 

Dus werd er voor elke school een Smaaklessen-leskist besteld en een workshop door Jong Leren Eten makelaar Agnes Bakker, werkzaam bij IVN Natuureducatie, ingepland. Helaas gooide corona roet in het eten en dus kwamen de leerkrachten deze week digitaal bij elkaar. Met een interactief programma, waarin smaak centraal stond, nam Agnes de leerkrachten mee in de wereld van Jong Leren Eten, Smaaklessen en het online portal Chef. Vooral het bewuster proeven met al je zintuigen was een eyeopener: “Met je ogen dicht proef je veel meer!”

Gezonde en duurzame voeding als vanzelfsprekendheid 

De leerkrachten op Ameland zijn ervan overtuigd zijn dat kinderen op Ameland beter weten waar hun eten vandaag komt dan kinderen uit de grote stad. Toch hebben ze na deze les weer veel meer zin om met voedseleducatie aan de slag te gaan. Met het implementeren van voedseleducatie draag je zorg voor een nieuwe generatie ouders waarbij gezonde en duurzame voeding een vanzelfsprekendheid is. De komende periode gaan de scholen ermee aan de slag. Het sluit ook goed aan bij de feestdagen. Tenslotte draait het daar vaak veel om eten of om veel eten…. Een goed moment om aan de slag te gaan met de Smaaklessen, waarbij voedselbeleving, voedselkennis en voedselvaardigheden centraal staan. Het komende schooljaar willen de Jong Leren Eten makelaars op Ameland ook aan de slag met Kindermenu 2.0 en er wordt een voedselbosje aangeplant.

Aan de slag met voedseleducatie? 

Wil je ook aan de slag met voedseleducatie op school, maar weet je niet hoe? Neem dan contact op met onze Jong Leren Eten Makelaar Agnes Bakker.