Friesland
(Moes)tuinen
donderdag17sep2020

Opleiding moestuincoach van start

Deze week is de opleiding tot moestuincoach in Friesland van start gegaan met 22 enthousiaste mensen met groene vingers. Van theatermaker tot HR manager en van bloembinder tot redacteur; allemaal hebben ze een andere achtergrond, maar allemaal delen ze de passie voor natuurlijk moestuinieren. Na afronding van de opleiding gaan ze aan de slag om deze passie en hun kennis te delen met scholen en kinderopvang. 

Opleiding moestuincoach Friesland

Niet alle leerkrachten hebben groene vingers

De komende jaren wordt de vraag van scholen en kinderopvang om met hun leerlingen te moestuinieren steeds groter. Dankzij diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden krijgen scholen nu de kans om moestuinieren en eetbaar groen op te nemen in het onderwijsprogramma. Alleen niet iedere leerkracht heeft groene vingers! Daarom leiden we moestuincoaches op die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. Dat kan op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer, in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen of misschien wel in hun eigen tuin.

Van zaaien tot oogsten met de klas

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. Wat een geweldige belevenis is het om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs wil je natuurlijk graag proeven. Geen betere plek dan een moestuin in of nabij de school om die ontdekkingstocht te starten. Laat kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken!