Friesland
Kind & Natuur
donderdag22okt2020

Online inspireren over gezonde en duurzame voeding in kinderopvang 

Begin september organiseerde Jong Leren Eten Fryslân een online inspiratieavond over gezonde en duurzame voeding voor de kinderopvang. En uit de ruim 50 aanmeldingen bleek maar weer dat dit een thema is dat bij veel organisaties leeft. Over het belang van gezonde voeding zijn tegenwoordig eigenlijk geen twijfels meer. Maar hoe geef je dit concreet vorm? Wat is nou wel en niet gezond? En hoe ga je om met de verschillende achtergronden en behoeftes van kinderen? 

Niet alleen luisteren 

Iedereen die zich had aangemeld, kreeg voorafgaand aan de bijeenkomst een pakketje thuisgestuurd met alle benodigdheden om actief deel te kunnen nemen aan de inspiratieavond. Want alleen maar zitten luisteren, daar raakt bijna niemand geïnspireerd door. 

“Super leuk! Gelijk zin om aan de slag te gaan.”

Dus nadat iedereen zich thuis had geïnstalleerd op een relaxed plekje met een kop koffie of thee en alle toegezonden materialen binnen handbereik, was het de beurt aan kinderdiëtist Nienke Wierdsma om de avond af te trappen. Dat deed ze met een presentatie waarbij ze de meest gehoorde mitsen en maren niet uit te weg ging en concrete tips gaf over wat gezond en ongezond is en waar je betrouwbare informatie kunt vinden. Want: goed gedrag aanleren is gemakkelijker dan verkeerd gedrag afleren. 

Concrete tips en ideeën 

Daarna gingen de deelnemers in groepjes uiteen voor een workshop naar keuze. Zo gaf De Boer Op Noord tips om met kinderen eenvoudig aan de slag te gaan met zuivel. Deelnemers aan de workshop gingen samen boter maken van de ingrediënten die ze opgestuurd hadden gekregen. Mama Mascha, die gezonde kooklessen op kinderopvang en scholen geeft, organiseerde een interactieve quiz. Tijdens de workshop van Stichting Kind en Voeding gingen de deelnemers beleg maken: chocoladepasta van avocado, dadels en cacao. Ook moestuinieren, het smaakspel en de activiteitenkaarten van Jong Lekker Fit kwamen in workshops voorbij. Allemaal gericht op concrete handvatten om met gezonde voeding aan de slag te gaan. 

Zowel de deelnemers als de sprekers en organisatoren vonden het een hele geslaagde avond. Leuk dat de deelnemers zo enthousiast meededen en achteraf lieten weten dat ze direct met een aantal adviezen aan de slag zijn gegaan. En mooi om te zien dat, hoewel het soms nog steeds een beetje wennen is zo op afstand, zo’n inspiratieavond eigenlijk prima online kan: 

“Ik vond het gemak van thuis achter je computer zitten wel prettig. In de kinderopvang ben je vaak pas om 18:00 uur klaar en als je dan nog snel moet eten en ergens heen moet rijden voelt dat heel gehaast. Nou moet ik wel zeggen dat bij deze workshop alles gestroomlijnd liep, dat geldt niet voor alles wat digitaal wordt aangeboden.”

Werk je in de kinderopvang en wil je ook met dit thema aan de slag? Neem dan contact met ons op en dan kijken we samen welke mogelijkheden er zijn.