Friesland
Kind & Natuur
dinsdag30jun2020

Nieuwe rugzakroute over bijen

Wilde bijen hebben het moeilijk en dreigen te verdwijnen uit ons land. Om kinderen meer over bijen en biodiversiteit te leren ontwikkelde IVN natuureducatie een rugzakroute bij Brasserie Om de Dobben in Burgum. 

Spelenderwijs leren over het belang van de bij

Met de nieuwe route kunnen kinderen buiten de gebaande paden op bijenonderzoek gaan. Ze kunnen vrij rondstruinen tussen de houtwallen, elzensingels en pingoruïnes. Door het uitvoeren van opdrachtjes met materialen uit de rugzak leren kinderen en hun ouders niet alleen spelenderwijs bijen herkennen, maar ook waar bijen hun nesten maken en dat bijen belangrijke dieren zijn en ervoor zorgen dat wij bijvoorbeeld bramen kunnen eten. De rugzakroute is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar onder begeleiding van hun ouders of bijvoorbeeld leerkracht. Naast gezinnen met kinderen is de route, die ongeveer een uur duurt, namelijk ook heel geschikt voor groepen van basisscholen of kinderopvanglocaties.

Educatie vanuit de Brasserie

De rugzakjes zijn verkrijgbaar bij Brasserie Om de Dobben. Om de Dobben is een particulier natuurgebied van 10 hectare dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. De omgeving biedt kinderen, naast vertier in de speeltuin, nu ook de mogelijkheid om op een speelse manier de omgeving te ontdekken en te leren over natuur. En dat komt niet uit de lucht vallen; educatie is een speerpunt van Om de Dobben. Zo zijn er recentelijk 45 vogelkastjes opgehangen in samenwerking met vogelwacht Burgum en de Christelijke school voor Praktijkonderwijs PRODokkum. En zal er dit jaar ook nog een bijenhotel van 20 meter geplaatst worden.

Dit project is ontwikkeld door IVN Natuureducatie in opdracht van Stichting Plak foar Elkenien en gefinancierd door gemeente Tytsjerksteradiel, gemeente Dantumadiel, Noardlike Fryske Wâlden, Familie Pietersma, commissieleden GOC, Iepen Mienskipsfûns en Provincie Fryslân.