Friesland
Recreatie
donderdag12dec2019

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden heeft er 24 gastheren bij

Recreanten laten steeds vaker de aanwezigheid van natuur in de omgeving meewegen in de keuze voor hun verblijf. Om hun gasten een unieke beleving te kunnen bieden, volgden 24 horeca- en recreatieondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden de vierdaagse cursus ‘Gastheer van het Landschap’. Hierin leerden zij hoe het landschap is ontstaan, hoe het door de boeren wordt beheerd en vooral wat er te zien en te beleven is. Afgelopen maandag sloten zij de cursus af met een presentatie van de arrangementen van activiteiten in en om de Noardlike Fryske Wâlden en een proeverij van streekproducten.

Nieuwe arrangementen voor bezoekers 

Na vier middagen te zijn ondergedompeld in de unieke en bijzondere natuur en cultuurhistorie en verhalen van het Nationaal Landschap, waren de ondernemers zelf aan de beurt. In groepjes moesten ze werken aan arrangementen voor bezoekers, zodat ook zij van dit landschap kunnen gaan genieten. En wat een leuke ideeën kwamen daaruit! Zoals een vaarroute rond Kollum met een bezoek aan een melkveehouderij. Of wat te denken van een picknick tussen de geiten, een wijnproeverij in een stal in Feanwâlden of een wandelarrangement langs B&B’s rond het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden en het Bonifatius Kloosterpad.  Samen met stichting RegioToerisme en Marketing (RMT) wordt gekeken hoe met deze ideeën het gebied nog beter op de kaart kan worden gezet. 

Voor iedereen zichtbaar 

Wout van Vulpen, secretaris van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, reikte een certificaat en een gevelbordje uit waardoor het voor bezoekers direct zichtbaar is waar ze terecht kunnen voor meer informatie over het Nationaal Landschap: “Geweldig dat recreatieondernemers de meerwaarde van deze unieke omgeving inzien en zich daarin willen verdiepen en met elkaar samen willen werken om dit gebied nog beter op de kaart te zetten”.


Deze cursus werd gegeven door IVN Fryslân in opdracht van Vereniging Noardlike Fryske Wâlden en in samenwerking met RegioMarketing Toerisme (RMT). De cursus is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van provincie Fryslân.