Friesland
Natuur in de Buurt
dinsdag22sep2020

Meer bewegen in groene buurt 

Valeriuskwartier in Leeuwarden opent nieuwe speeltuin en beweegroute 

Op dinsdag 22 september vond in Leeuwarden de officiële heropening plaats van speeltuin Haydnstraat en beweegroute Valeriuskwartier door wethouder Hein Kuiken. De afgelopen jaren is er samen met bewoners hard gewerkt om deze buurt groener en beweegvriendelijker te maken. Nu iedereen er gebruik van kan maken, was het tijd om dat te vieren. 

Wethouder Hein Kuiken opende de speeltuin en beweegroute samen met kinderen uit de buurt: "gemeente Leeuwarden, Jantje Beton, IVN Natuureducatie en BV Sport hebben het initiatief genomen, maar het mooiste is dat jullie als wijkbewoners hebben meegedacht! Ik wil jullie feliciteren met jullie vernieuwde groene speeltuin in deze Gezonde Buurt." De ongeveer 60 aanwezige kinderen en 20 buurtbewoners genoten vervolgens van een clinic van de freerunners van Leeuwarden en ze kregen uitleg bij de beweegroute. Ook mochten de kinderen zelf een heerlijke gezonde wrap maken bij de foodtruck van MamaMascha. Tot slot gingen veel bewoners naar huis met een gratis tuinplant; goed voor de biodiversiteit in de buurt! 

Foodtruck MamaMascha

Een gezondere buurt

Een paar jaar geleden startte de wijkprojectgroep van het Valeriuskwartier het initiatief om de wijk beweegvriendelijker te maken. Dit bleek heel goed aan te sluiten bij het Gezonde Buurten project van IVN Natuureducatie en Jantje Beton. Iedereen wil dat kinderen opgroeien in een fijne omgeving. Een plek waar buren elkaar ontmoeten en kinderen kunnen spelen. In een Gezonde(re) Buurt is meer ruimte voor spelen, ontmoeten en groen. Dus kwamen deze partijen samen om het Valeriuskwartier groener en beweegvriendelijker te maken. Buurtbewoners konden actief invloed uitoefenen tijdens het hele proces. Zo werden ze tijdens gezellige en sportieve wijkmiddagen gestimuleerd om met eigen ideeën te komen.