Friesland
Natuur in de Buurt
maandag02dec2019

Leeuwarden plant eerste Tiny Forest van Friesland

Een minibosje waar kinderen niet alleen kunnen spelen en ontdekken, maar waar ze ook meer kunnen leren over de natuur. En waar ze bovendien zelf de baas over zijn. Op donderdag 28 november werd bij de IKC Prins Maurits de allereerste Tiny Forest van Leeuwarden en Friesland geplant. De bosjes zorgen voor verkoeling, een verbreding van de biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Om deze redenen werd het project positief ontvangen door de gemeente Leeuwarden. 

Leerlingen de baas

De leerlingen mochten zelf het leukste werk doen: het planten van bomen en struiken. Samen met vrijwilligers en Snoek Puur Groen plantten ze 26 verschillende soorten bomen en struiken. Alle leerlingen van de gehele school hielpen mee met de aanplant. Ook mogen ze nog een officiële naam bedenken voor de Tiny Forest, die later bekend zal worden gemaakt. Leerlingen van groep 6 gaan het bosje onderhouden en monitoren.

TF Leeuwarden

Buitenlokaal

Aan de rand van de Tiny Forest komt een buitenlokaal. Hier kunnen de kinderen van de school  les krijgen. Niet alleen lessen die met planten en dieren te maken hebben, maar ook andere vakken zoals rekenen en taal. De leerkrachten worden nog opgeleid om  buiten les te geven.

Nog twee locaties

Deze Tiny Forest is de eerste van in totaal drie Forests die in Leeuwarden worden aangelegd. De locatie van de twee andere bosjes is nog niet bepaald. Dit zal in 2020 bekend gemaakt worden. De bosjes worden bij scholen geplant om zo kinderen in contact met de natuur te brengen en ze verantwoordelijk te maken voor een stukje natuur. Via een speciaal lesprogramma worden de kinderen daarbij opgeleid tot ranger om het bos te onderhouden.