Friesland
Landschap
dinsdag22mei2018

Leerlingen ontwikkelen 3D-modellen voor tegengaan zwerfafval

Langs de snoeproute - de weg tussen school en supermarkt - in Harlingen ligt veel zwerfafval. Leerlingen van RSG Simon Vestdijk hebben onderzoek gedaan naar dit afval. Ze hebben het afval verzameld en geanalyseerd: wat voor afval is het, door wie wordt het weggegooid en zou je dit afval ook kunnen hergebruiken? Naar aanleiding van hun onderzoek hebben leerlingen ontwerpen en 3D proto-types gemaakt van apparaten en machines waarmee men de strijd met zwerfafval aan kan gaan. Deze prototypes staan tot aan de zomervakantie tentoongesteld in de Estafette Kringloopwinkel, Industrieweg 12 te Harlingen.

Al vanaf 2015 wordt op RSG Simon Vestdijk Technasium het zwerfafvalproject Samen Fryslân Schoon uitgevoerd. Ieder jaar verstrekt de wethouder van de gemeente Harlingen een opdracht aan de leerlingen. Dit jaar zijn 70 eerste jaars HAVO / VWO / Technasium  leerlingen circa 6 weken met de opdracht [kom met een oplossing ter voorkoming van zwerfafval langs de snoeproute van supermarkt naar school] aan de slag geweest.

Op 20 april presenteerden 20 leerlingen in de Raadszaal van het gemeentehuis hun oplossingen aan de wethouder. Het was hen nog nooit zo opgevallen dat er zoveel zwerfafval langs de snoeproute lag. Vooral broodzakjes lagen er veel; zou het broodje ook zonder zakje verkocht kunnen worden? Ze vonden vooral dat mensen die afval opruimen beloond moesten worden. Hiervoor zou een pasjes systeem ingevoerd kunnen worden. Met als beloning een bioscoopkaartje of zoiets.

Samen Fryslân Schoon
In het project Samen Fryslân Schoon 2018 gaan de gemeenten Waadhoeke en Harlingen de strijd aan met zwerfafval. Inwoners, leerlingen van scholen, leden van verenigingen en andere groepen doen allemaal mee. Er zijn afvaltheaterlessen op basisscholen, opruimacties in wijken en dorpen, Skjin Wetter acties in grachten en vaarten en pratende afvalbakken tijdens evenementen. Dit project wordt uitgevoerd door IVN, Omrin, Friese Milieu Federatie en de gemeenten Harlingen en Waadhoeke.