Friesland
Jongeren
donderdag18jun2020

Jongeren winnen online kookworkshop

In april daagden we voortgezet onderwijs leerlingen uit de drie noordelijke provincies uit om een gezonde en duurzame maaltijd te bereiden voor hun ouders/verzorgers, broers en/of zussen. Kortom: voor iedereen met wie ze op dat moment zoveel tijd doorbrachten. Een extra uitdaging was dat de leerlingen hun eigen kookkunsten moesten vastleggen in een vlog van maximaal 10 minuten. De leerlingen met de combinatie van het beste gerecht en de leukste vlog, maakten kans op een culinaire prijs. Inmiddels zijn de winnaars bekend en in Friesland betekent dit dat een team van het Simon Vestdijk College in Harlingen mee mag doen met een online kookworkshop van cateraar Marije Lamsma

Aandacht voor gezond eten

Toen we in april de oproep deden om mee te doen aan de kookchallenge, waren alle scholieren nog volledig thuis. En juist in een tijd waarin sporten even niet zomaar gaat, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en aandacht te hebben voor gezond eten. En gelukkig leent het onderwerp voeding zich uitstekend voor een thuisopdracht. En dus daagden we jongeren uit via een video, waarin niet alleen een lekker gezond gerecht werd klaargemaakt, maar waarin ook tips werden gegeven voor het maken van een vlog. 

Accepteer cookies

Lekkere gerechten en creatieve vlogs 

Hoewel we natuurlijk hoopten en rekenden op lekkere gerechten met veel groenten, waren we alsnog enorm verrast door de creatieve inzendingen die we kregen. Warps met veel groenten, lasagne met liefde gemaakt, couscoussalade met knoflookgarnalen; zomaar een greep uit de gerechten die de jongeren maakten. Het winnende Friese vlog kwam van het team van Ro van der Neut en Edwin Vu met een vegetarische spinazietaart. Zij krijgen woensdag 24 juni een boodschappenpakket thuisbezorgd, waarmee ze onder begeleiding van cateraar Marije Lamsma een heerlijk diner kunnen gaan maken voor hun familie. Natuurlijk zitten er ook een paar leuke kookcadeaus in het pakket, zoals een winnaarsschort voor eeuwige roem. 

Kookchallenge

Gezonde en duurzame keuzes  

De kookchallenge werd georganiseerd door IVN Natuureducatie in opdracht van en gefinancierd door de Jong Leren Eten makelaars in de drie noordelijke provincies. Alle voortgezet onderwijs scholen in deze provincies mochten meedoen. Jong Leren eten is een programma waarin rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken. Het doel is om kinderen en jongeren meer structureel in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijke doel dat kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.