Friesland
Duurzaamheid
donderdag27jun2019

Jong geleerd is oud gedaan!

In de kinderjaren wordt de basis gelegd voor het voedingspatroon van later. Jong geleerd is oud gedaan! De kinderopvang kan hierin een grote rol spelen; veel kinderen brengen hier immers een groot deel van de week door. Daarom organiseerden de Jong Leren Eten makelaars in Friesland een voedselsafari voor medewerkers van de kinderopvang. Zodat zij weten wat ze allemaal kunnen doen rondom duurzame en gezonde voeding.

Dorpstuin Snakkerburen

Op safari door Friesland

Met een heuse safaribus gingen we met de deelnemers langs verschillende locaties voor informatie en inspiratie. Zo gingen we op bezoek bij Doarpstún Snakkerburen (www.dedoarpstun.nl). In deze tuin wordt voeding op een natuurlijk manier geteeld. En hier betrekken ze vaak scholen bij. Maar ook voor de kinderopvang is dit een prachtig initiatief. Zoals een deelnemer aangaf: “Een plek die uitnodigt om creatief mee om te gaan.” Hoe ze dit samen kunnen oppakken, konden de deelnemers en de vrijwilligers van de dorpstuin direct bespreken. En voordat ze de bus weer ingingen, kregen ze lekkere verse groente mee voor de lunch. De volgende bestemming was het wad. Ook hier werden weer ingrediënten verzameld voor de zelf te bereiden lunch: zeekraal, lamsoor en zeepostelein.

Wadlopen  Moddergat

Samen koken en eten

ls kinderen zelf hun eten klaarmaken, zijn ze vaak geneigd om meer te proberen en te proeven. Samen koken is dus een hele leuke manier om kinderen kennis te laten maken met gezonde voeding. Om te laten zien dat dit niet moeilijk hoeft te zijn, verzamelden we tijdens de safari allerlei ingrediënten om vervolgens samen met Foodtruck Mama Mascha (www.foodtruckmamamascha.nl) een heerlijke lunch te bereiden bij Het Garnalenfabriekje in Moddergat. Een lunch die goed vulde, ondanks dat alles was gemaakt van groente en fruit. Iets wat de deelnemers verbaasde!

Voedselsafari Friesland 2

Inspirerende voorbeelden

Vol nieuwe energie werd de reis weer voortgezet, volgende stop: IKC De Wielen in Leeuwarden. In dit Integraal Kindcentrum wordt al veel aan natuur- en voedselactie gedaan. Ze hebben een moestuin en daaraan gekoppeld een lesprogramma over duurzame voeding. Een mooi voorbeeld dus voor de deelnemers aan de safari. De dag werd afgesloten waar deze ook begonnen was; op Burmania Beleefboerderij in Lekkum. Deze boerderij is aangesloten bij De Boer Op Noord (https://deboeropnoord.nl) en biedt al een programma dat speciaal is ontwikkeld voor de kinderopang.

IKC De Wielen Leeuwarden

Waardevolle uitwisseling

Omdat de deelnemers van zes verschillende kinderopvangorganisaties de hele dag met elkaar op pad waren, ontstond er op een natuurlijke manier een hele waardevolle uitwisseling van ervaringen en ideeën. Dus vol inspiratie en met een goed gevulde goodiebag, met onder andere “Ons mooie voedselboek” en een nieuw smaakspel voor de kinderopvang, ging iedereen weer huiswaarts.  

Lijkt het jou nou ook leuk om binnen de kinderopvang iets te gaan doen met voedseleducatie? Neem dan contact op met de Jong Leren Eten makelaar in Friesland; Agnes Bakker via a.bakker@ivn.nl.