Friesland
Water
donderdag14dec2017

Internationale jongeren gaan 'strijd' aan met Nederlandse wateruitdaging

Vrijdag 9 december ontvingen Wetterskip Fryslân en IVN 300 leerlingen uit alle hoeken van de wereld. De 14e editie van IJSO [International Junior Science Olypiad] werd dit jaar voor het eerst in Europa georganiseerd, met als gastland Nederland. Een week lang hielden de jongeren zich bezig met toetsen, opdrachten en excursies rond het thema Water & Duurzaamheid.

Pier Schaper - boezembeheerder bij Wetterskip Fryslan - hield een korte presentatie over waterpeilbeheer in Friesland. Ook kwamen geschiedenis, dreigingen en uitdagingen voor Nederland ter sprake.

Daarna mochten de leerlingen zelf aan de slag met de 3D waterkaart van IVN. Aan hen de taak om te bedenken hoe Nederland in de toekomst zich moet beschermen tegen het wassende water. Het ging er fanatiek aan toe. Zo stonden Rusland en China zij-aan-zij hard te werken om ons land te beschermen. Er werden metershoge dijken, terpen en andere constructies gebouwd op de waterkaart. Bij sommige waterkaarten werd er nieuw land gewonnen in de Noordzee. De Waddeneilanden sneuvelden helaas vaak in de strijd.

Voor veel leerlingen bleek onze strijd tegen het water nieuwe materie. Geen van de leerlingen kende iets  soortgelijks. Leerlingen uit Bangladesh zeiden: “Wij hebben 700 rivieren!” Daar is een hele andere strategie rondom water nodig.