Friesland
Duurzaamheid
woensdag07sep2016

Dutch Solar Challenge wint Duurzame Dinsdagprijs

De Duurzame Dinsdagprijs - bedoeld voor baanbrekende, sectoroverstijgende initiatieven - is gewonnen door Dutch Solar Challenge uit Leeuwarden. Staatssecretaris Sharon Dijksma maakte dit dinsdag 6 september in Den Haag bekend. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 1.000,- en ondersteuning vanuit alle relevante Duurzame Dinsdag-partners.

 

Dutch Solar Challenge

De Dutch Solar Challenge is de grootste Nederlandse zonnebootrace en voert langs de Friese Elfsteden. De stichting heeft als doel om duurzaamheid, bewustwording, innovatie en het gebruik van niet-fossiele brandstoffen te stimuleren bij met name jongeren.

 

Jury

De jury is lovend over de prijswinnaar: ‘Jongeren en jongvolwassenen betrekken bij duurzaamheid is niet altijd even makkelijk. Dutch Solar Challenge slaagt daar echter prima in door een spannende wedstrijd te combineren met technisch vernuft met een brede uitwerking. Voor de reguliere scheepvaartsector is - naast het gebruik van zonnecellen - de techniek en het materiaalgebruik interessant.

 

Duurzame Dinsdag

Iedere eerste dinsdag van september is het Duurzame Dinsdag; een dag waarop innovatieve en inspirerende ideeën uit de samenleving centraal staan. Ideeën komen onder andere van particulieren, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties. In totaal waren er 511 inzendingen - waaronder 36 uit Fryslân - waarvan het gros elkaar eerder dit jaar ontmoet heeft tijdens de Duurzame Dates in Leeuwarden. Onder de 21 genomineerden waren er twee uit Fryslân: Dutch Solar Challenge en Weed Free Service uit Kollum. Laatst genoemde was genomineerd voor de VHG Groenprijs en was ook in Den Haag aanwezig om hun idee voor het bestrijden van invasie exoten toe te lichten. In 2014 werd ook al een Friese inzending met de Duurzame Dinsdagprijs bekroond.