Friesland
Kind & Natuur
donderdag11jun2020

Burgemeester Kramer geeft les over de kievit 

Het voorjaar is begonnen; dat ruik je, de zon schijnt, alles zit weer in blad, de bloemen bloeien en de vogels fluiten. De kieviten zijn terug in Friesland. Net zoals vorig jaar. Alsof er niets aan de hand is en er geen coronavirus is. Maar hoewel de kinderen wel weer naar school gaan, worden nog niet alle normale activiteiten weer opgepakt. Zo gaan ze nog niet met een Klyster-gids de natuur in. Daarom geven NME centrum De Klyster, IVN en de Provincie Fryslân alle basisscholen in Dantumadeel en Noardeast Fryslân een prachtig boekje over de weidevogels cadeau: Sipke vindt een kievitsei. 

Vinden opa en Sipke een ei?

Het Gouden Boekje, geschreven door Lida Dijkstra gaat over een kleine spitsmuis, die samen met zijn opa eieren gaat zoeken in het veld. Ze banjeren door de Friese velden met een oude pet op het hoofd en een verrekijker in de hand. Opa gooit Sipke over de sloot en hoe het dan verder afloopt? 

Sipke vindt een kievitsei

De burgemeester vertelt en leest voor, op afstand

Omdat burgemeester Johannes Kramer niet op school mag komen, had hij een filmpje gemaakt om het boekje officieel te overhandigen aan basisschool CBS de Welle in Burdaard. Hij vertelt over de kievit en de schutkleur van de eieren. Laat foto’s zien van de andere weidevogels in het land; de scholekster (strânljip) grutto (skries) en tureluur (tsjirk). En leest een stukje voor uit het boekje. 

Accepteer cookies

De natuur beleven rondom school 

Juf Bonnie Valk nam het stokje over van de burgemeester en las het hele verhaal verder voor in groep 3. Vervolgens is ze met de kinderen naar buiten gegaan om net als Sipke een kievitsei te zoeken op het schoolplein. En om net als de kievit wormen te zoeken. Zo konden de kinderen toch weer een beetje natuur beleven, dichtbij school. 
 
De Klyster en IVN hopen dat de kinderen volgend voorjaar weer de natuur in kunnen om echte weidevogels te horen en te zien.