Friesland
Recreatie
woensdag20mei2020

Beleef de Friese Nationale Parken online

Op 24 mei vindt de 21ste editie van de Europese Dag van het Nationaal Park plaats. Een dag die door veel Europese parken wordt gevierd, zo ook door de Nationale Parken in Fryslân: Schiermonnikoog, De Alde Feanen, Lauwersmeer en Drents-Friese Wold. Uiteraard doen we dat, door omstandigheden, dit jaar online. Dat maakt het thema van dit jaar misschien wel extra actueel: dit jaar staat de Dag van het Nationaal Park in het teken van Natuur en Gezondheid.

Natuur doet je goed

De Nationale Parken hebben een belangrijke missie om mensen met de natuur te verbinden. Parken beschermen niet alleen onze waardevolle natuur, ze leveren ook positieve gezondheidsresultaten op. Contact met de natuur is essentieel voor de gezondheid, en in een Europa dat steeds meer verstedelijkt, moeten we kansen creëren voor burgers om het buitenleven te verkennen. Positief contact met de natuur heeft bewezen welzijn te creëren en een actieve levensstijl te bevorderen. Uit Brits onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Natuur geeft je een boost waardoor je je fitter en vrolijker voelt. Onderzoek bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Zelfs het kijken naar natuurbeelden heeft een positief effect. Kortom: natuur doet je goed!

Beleef de parken online

Vanwege de bijzondere situatie waarin we momenteel leven, vieren we dit jaar de Dag van het Nationaal Park online. Het organiseren van evenementen ter plaatse kan momenteel niet, maar we kunnen mensen nog steeds opwinden, informeren en herinneren aan de waarde van hun parken, in een digitaal jasje! En dat doen we met alle Nederlandse Nationale Parken komend weekend met:

  • Een digitale tour door elk Nationaal Park: geniet van het park en de natuur met een digitale natuurexcursie! Gewoon lekker vanuit je eigen huis. Een voordeel aan online: binnen een paar seconden ben je van de Veluwe op de Waddeneilanden.
  • De Nationale Parken Quiz: wat weet jij van de Nationale Parken in ons land? We dagen iedereen uit om mee te doen met deze speciale quiz en zo de leukste dingen te leren over deze bijzondere natuurgebieden

Een overzicht van alle excursies is vanaf vrijdag hier te vinden. Natuurlijk zijn de excursies van de Friese Nationale Parken ook te vinden via hun eigen websites en social media kanalen met #natuurdoetjegoed.

Vier topnatuurgebieden in een provincie

De 21 Nederlandse Nationale Parken zijn onze topnatuurgebieden met topbelevingen, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. Met ieder zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen. Bewonder in Nationaal Park Schiermonnikoog de bloemen in het duin, voel de wind door je haren op het strand, hoor de vogels op de kwelder, proef de zilte smaak van zeekraal en ruik de modder op het wad. Kom oog in oog met de zeearend in een van de meest gevarieerde laagveenmoerassen van Europa; Nationaal Park De Alde Feanen. Hier ervaar je de geschiedenis van het gebied, vind je sporen van de otter en hoor je de ‘hoemp’ van de roerdomp. Geniet in Nationaal Park Drents-Friese Wold van grenzeloos bos, heide en stuifzand. En beleef in Nationaal Park Lauwersmeer de echte stilte en duisternis en verwonder je over de enorme vogelrijkdom. Via de filmpjes en de quiz maak je kennis met al deze bijzondere natuurgebieden binnen één provincie.