Friesland
Natuur in de Buurt
dinsdag20okt2020

Adopteer een peer

Op zaterdag 14 november kunnen scholen, dorpen en tuineigenaren in Friesland gratis laagstam appel- en perenbomen ophalen in Heempark Heeg. Deze actie vormt de aftrap van Plan Boom in Friesland, een landelijk project van de milieufederaties en de landschappen om de komende 3 jaar 10 miljoen bomen te planten in Nederland. Na de aftrap met de ophaalactie bij Heempark Heeg krijgt Plan Boom een vervolg met ophaal- en plantacties in dorpen.

Onverkoopbare bomen redden 

De fruitbomen zijn afkomstig uit de commerciële fruitteelt en zouden worden vernietigd, omdat ze vanwege de coronacrisis onverkoopbaar waren. Met deze actie worden deze bomen gered. Daarnaast krijg iedereen de mogelijkheid om bij deze gratis bomen ook een aantal kwalitatief hoogwaardige fruitbomen te kopen van de lokale boomkweker Auke Kleefstra. Deze bomen zijn streekeigen, makkelijker in het onderhoud en dragen bij aan de lokale biodiversiteit. 

Bomen op jouw school of opvanglocatie? 

Speciaal voor deze actie heeft IVN natuureducatie in opdracht van de makelaars Jong Leren Eten educatieve opdrachtkaarten gemaakt voor alle leeftijdsgroepen binnen het basisonderwijs. Leerkrachten kunnen deze inzetten tijdens een les biologie of natuurles, waarbij de leerlingen leren over hoe planten groeien en de verschillen tussen soorten fruit. Het zijn leuke opdrachten waarbij de kinderen naar buiten gaan en hun zintuigen gebruiken (proeven, ruiken, voelen).  

Voorbeeld opdracht fruitbomen Scholen, maar ook kinderopvangorganisaties kunnen hier, naast het planten van de bomen, gebruik van maken in hun onderwijsaanbod. Wil je ook bomen ophalen in Heeg voor jouw school of opvanglocatie? Dan moet je dat vóór 7 november opgeven via www.planboom.nl. De eerste 200 locaties die zich aanmelden krijgen een set opdrachtkaarten erbij  geleverd. De rest kan de kaarten hier aanvragen: 

Educatieve kaarten aanvragen 

Wil je toch nog een plantfeest organiseren op 18 november in het kader van de uitgestelde Boomfeestdag, dan lenen deze bomen en opdrachtkaarten zich hier uitstekend voor! 

Gezonde en duurzame keuzes door voedseleducatie 

Jong Leren Eten heeft als doel om de doelgroep 0-18 jaar via voedseleducatie te leren gezondere en duurzamere keuzes te maken. Het stimuleren van groene- en eetbare pleinen is een speerpunt van de makelaars in Friesland. Dit is ook een belangrijk onderdeel van de "Groene Revolutie" van het programma Kind & Natuur van IVN. Daarom ondersteunen wij deze actie ook en hopen we dat vele scholen en kinderopvanglocaties fruitbomen zullen ophalen. 

Flyer adopteer een peer