Friesland
Kind & Natuur
maandag23sep2019

52 buitenavonturen in Fryslân

Kriebelbeestjes zoeken, in een boom klimmen, van de dijk afrollen of de grutto spotten; de natuur ontdekken is leuk! IVN Fryslân ontwikkelde hiervoor, samen met de Friese NME-centra, een boekje voor kinderen: 52 buitenavonturen in Fryslân, die je voor je 12e gedaan moet hebben. Niet een leer- of leesboekje, maar een echt doeboek. Vol met tips, leuke weetjes en activiteiten die kinderen zelf, met vriendjes en vriendinnetjes, met hun ouders/verzorgers of met de leerkracht kunnen gaan doen. Niet alleen in de prachtige natuurgebieden in Fryslân, maar ook gewoon in de tuin, in het park of op school.

Op avontuur rond de school 

Alle kinderen die in Fryslân in groep 3 zitten krijgen een boekje van IVN, die ze de rest van hun basisschooltijd nog kunnen gebruiken. Er zijn veel opdrachten die leerkrachten prima op of rond de school kunt uitvoeren met leerlingen. Denk aan wroeten in de modder, springen als een kikker of speuren naar diersporen. Een mooi handvat voor leuke buitenlessen.

Kriebelbeestjes zoekenOp maandag 23 september, de eerste dag van de herfst, lieten we zien hoe leuk dit kan zijn! Tijdens de officiële lancering van het boekje op de Albertine Agnesschool in Leeuwarden overhandigde gedeputeerde Douwe Hoogland de eerste boekjes aan de leerlingen van groep 3. En daarna was het natuurlijk tijd om op avontuur te gaan! Samen met de kinderen deden we rond de school allemaal leuke opdrachten. Met de nieuwe laarzen aan, die de kinderen voor deze gelegenheid allemaal hadden gekregen. Door het hoge natte gras op zoek naar kriebelbeestjes was zo geen enkel probleem. 

Over 52 buitenavonturen

'52 buitenavonturen in Fryslân' is ontwikkeld door IVN Fryslân in samenwerking met NME-Centrum De Klyster, NDE-Centrum Pingo & Pet, Groen Doen – NME Zuidwest-Fryslân, NME-Centrum De Naturij Smallingerland, met dank aan Kening fan ‘e Greide en Het Nieuwe Stads Weeshuis.