Friesland
Kind & Natuur
dinsdag22sep2020

160 Friese basisscholen doen mee aan Nationale Buitenlesdag

Rekenen en taal in de buitenlucht. Helemaal nu, in deze bijzondere tijd, wordt het belang van het geven van buitenlessen steeds duidelijker. Kinderen worden gestimuleerd te bewegen, de leerstof blijft beter hangen en ook is in de frisse buitenlucht de kans op een coronabesmetting aanzienlijk kleiner. Gelukkig gaan steeds meer basisscholen het belang van buitenlessen inzien. Dat heeft ervoor gezorgd dat vandaag zo’n 160 basisscholen in de provincie Friesland meedoen aan de Nationale Buitenlesdag.

Meesters en juffen van de toekomst willen buiten lesgeven 

Ook de meesters en juffen van de toekomst willen massaal lesgeven in de buitenlucht. Zij menen dat buiten lesgeven niet alleen het plezier vergroot, maar dat leerlingen ook actiever meedoen en de lesstof beter blijft hangen. Dat blijkt uit onderzoek van ResCon onder 600 pabostudenten. Daarbij geven zij wel aan dat ze voorbeeldlessen nodig hebben om reguliere taal- en rekenlessen om te kunnen zetten naar een les in de buitenlucht. Nu wordt slechts op de helft van de Pabo’s in Nederland aandacht besteed aan het geven van buitenlessen. 

Positieve effecten 

Onderzoek toont al jaren aan dat buitenlessen een positief effect hebben op de leer- en beweegprestaties van kinderen. Kinderen kunnen zich na een les in de buitenlucht in de klas weer beter concentreren en de lesstof, die ze buiten spelenderwijs meekrijgen, blijft beter hangen. Directeur Dave Ensberg van Jantje Beton is dan ook blij dat er zoveel scholen meedoen met de Nationale Buitenlesdag: ‘Geweldig om te zien dat steeds meer scholen het belang inzien van buiten lesgeven. En nu er vanwege het coronavirus discussie is over de gezondheid van binnen lesgeven, hoeft er over buiten lesgeven geen enkele discussie te zijn!'

Een stimulans om meer buiten les te geven 

De vijfde editie van de Nationale Buitenlesdag zou eigenlijk al hebben plaatsgehad in april. Omdat toen alle scholen vanwege de coronapandemie waren gesloten, is deze verplaatst naar september. Met de Nationale Buitenlesdag willen initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren meer buitenles te geven. Scholen die zich aanmelden, krijgen kant-en-klare  buitenlessen voor onder andere rekenen, taal en geschiedenis aangeboden.