Voedselbossen

Voedselbossen zijn in opkomst in Flevoland! Er zijn al enkele voedselbossen aangelegd, zoals in de Sieradenbuurt bij Almere Buiten en op Landgoed Roggebotstaete in de gemeente Dronten. Het grootste voedselbos, van zeker 60 hectare, krijgt de komende jaren gestalte in het gebied tussen Almere en Zeewolde. Daarnaast worden nog een aantal kleinere bossen op verschillende plekken in Flevoland aangelegd.

Een voedselbos is opgebouwd uit acht of negen vegetatielagen van eetbare gewassen. Een voedselbos wordt ontworpen volgens de ecologische principes van een natuurlijk bos, door slimme integratie van onder meer bomen, struiken en planten, maar ook van landschapselementen zoals hagen, houtwallen, poelen en vijvers. Uit een goed ontworpen voedselbos kunnen het hele jaar door eetbare producten worden geoogst, zoals groenten, fruit, noten, paddenstoelen en honing.

Het ontwerpen, aanleggen en beheren van een voedselbos is dé gelegenheid om jongeren meer te leren over biodiversiteit, ecosystemen en (eetbare) natuur. IVN Flevoland werkt daarom aan educatie rondom de Flevolandse voedselbossen. Dat doen we door workshops over en excursies naar voedselbossen in Flevoland te organiseren voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Tijdens deze workshops en excursies leren jongeren met hart, hoofd en handen alles over natuur. Ook verzorgen we workshops voor docenten, om hen kennis te laten maken met voedselbossen. Zo werkt IVN aan meer kennis én een duurzame relatie tussen jongeren en natuur.

Als docent aan de slag met voedselbossen? Lees meer in dit visiedocument en neem contact op met senior projectleider Anna Bilker.