Flevoland
Gezondheid
donderdag01mrt2018

‘Van zaadje tot soep’ volgend schooljaar van start

Kinderopvang en onderwijs Lelystad werken samen om jeugd gezond te leren eten

 

 

Lelystadse jeugd van 0 tot 25 jaar leren en laten beleven wat gezond en duurzaam voedsel is. Dat is het doel van een bijzondere samenwerking tussen zes instellingen voor kinderopvang en onderwijs in de stad. Het project ‘Van zaadje tot soep’ gaat het komende schooljaar (2018-2019) van start. Hierbij zijn betrokken: GO! Kinderopvang, IKC De Warande, Praktijkschool De Steiger, Aeres VMBO, MBO Lelystad en Windesheim Flevoland.

 

Op donderdagmiddag 15 maart presenteren de deelnemers hun plannen in de raadszaal van het stadhuis, in aanwezigheid van wethouder Elly van Wageningen. IVN Flevoland heeft dit project opgezet vanuit Programmalijn 4, 21ste eeuwse vaardigheden van de Lokale Educatieve Agenda (LEA) van de gemeente Lelystad.

 

Gedurende het hele schooljaar doorlopen peuters, leerlingen, scholieren en studenten in Lelystad alle stappen van het voedseltraject: van het zaaien van groente tot en met het verkopen, serveren en proeven van groentesoep en –smoothies. De jeugd werkt hierbij zoveel mogelijk samen: studenten van het MBO en HBO gaan met de peuters van de kinderopvang koken, en basisschoolleerlingen gaan met de leerlingen van de praktijkschool aan de slag in de groentekas. Anna Bilker van IVN Flevoland, initiatiefnemer en coördinator van dit project: ‘Deze samenwerking maakt dit project echt uniek. De partijen hebben samen verkend waar de kansen liggen. Die bleken dwars door alle leeftijden en niveaus te lopen.’

 

Zaaien, oogsten, recepten bedenken, koken, verkopen en proeven: alle stappen komen in het voedselproject aan bod. Een foodtruck, die wordt onderhouden door de MBO-leerlingen, vormt hierbinnen de verbindende schakel tussen de deelnemende locaties. Het hele traject “Van zaadje tot soep” wordt op film vastgelegd. Daarbij stelt IVN Flevoland een voedselkalender samen voor alle onderwijspartijen en kinderopvang.

 

Tot slot vormt de truck het centrale verkooppunt op het Food Festival dat gepland staat in juni 2019. Hier zullen de leerlingen en studenten hun gezonde, zelfgemaakte producten verkopen, waarvoor ze zelf reclame maken en waarvan ze zelf de administratie bijhouden.

Om nog meer te weten over de herkomst van voedsel, bezoeken de kinderen, leerlingen en scholieren bovendien de boeren die zijn aangesloten bij de Lelystadse Boer, het initiatief van zeventig boeren in een straal van ongeveer 2,5 kilometer rondom Lelystad Airport.

 

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deze presentatie van de samenwerkingsplannen op 15 maart, die begint om 13.45 uur, bij IVN Flevoland, flevoland@ivn.nl.