Flevoland
Duurzaamheid
dinsdag14nov2017

Project “Van zwerfafval tot grondstof” voor het PO in de Noordoostpolder

Van zwerfafval tot grondstof

De gemeente Noordoostpolder heeft, in samenwerking met IVN Flevoland, een sprankelend project voor alle basisscholen in de gemeente Noordoostpolder samengesteld.

 

Leren over zwerfafval: waarom dit project?

Een veilige en schone leefomgeving vinden we belangrijk. We denken dat het goed is dat kinderen hierover op jonge leeftijd al leren. Daarom bieden de gemeente Noordoostpolder een gratis leerpakket aan over zwerfafval voor alle groepen van de basisschool in gemeente Noordoostpolder. De gemeente hoopt hiermee te bereiken dat de kinderen inzien hoe mooi en belangrijk een schone omgeving is en daar ook een steentje aan bij willen dragen.

 

In het kort: Waaruit bestaat het aanbod?

Basisscholen in de Noordoostpolder kunnen kiezen uit een scala van educatieve producten, en stellen zo een totaalprogramma voor de hele school samen of voor een bepaalde bouw, helemaal op maat. Zij kunnen lesmateriaal downloaden, een leskist lenen en mee doen aan workshops en gastlessen.

Groep 1 en 2 leert spelenderwijs over zwerfafval en wat het betekent voor onder andere de natuur en dieren. Samen met de juf of meester gaan zij op zoek naar zwerfafval en knutselen met het gevonden afval mooie voorwerpen als een bloem of dromenvanger.

Voor groep 3, 4 en 5 is een lespakket samengesteld met daarin een filosofisch onderzoek met plaatjes en stellingen en gaan zij de wijk in en op onderzoek uit met afvalknijpers.

De kinderen in groep 6, 7 en 8 doen een filosofisch onderzoek met stellingen en werkbladen en gaan ze op onderzoek in de wijk. Ze verzamelen het zwerfafval en vertellen elkaar in de klas welk afval zij gevonden hebben.

Leskisten: voor alle groepen zijn er leskisten met materialen en extra opdrachten beschikbaar. In de NME Gids staan deze beschreven.

Menukaart: De scholen kunnen een keuze maken uit een aantal interessante en leerzame extra doe-activiteiten die de gemeente in samenwerking met andere organisaties aanbiedt. Een aantal voorbeelden: een uitleg en rondleiding bij de milieustraat, een gastles met een presentatie over plastic soep (vervuiling van de zee) en voor de bovenbouw een kijkje nemen bij een 3D printer.

 

Nieuwsgierig geworden?

Neem dan eens een kijkje op www.nmegids.nl/nop en klik op de knop Project zwerfafval. U vindt dan het hele aanbod overzichtelijk bijeen. Scholen voor het primair onderwijs in de Noordoostpolder kunnen zich inschrijven op de materialen, leskisten en de doe-activiteiten.