Flevoland
IVN
woensdag18dec2019

Natuurgidsenopleiding Flevoland met 28 natuurgidsen op weg naar de eindstreep

De Natuurgidsenopleiding (NGO) in Flevoland in volle gang: al bijna een jaar verdiepen 28 natuurgidsen in opleiding zich in Flevolandse natuur. Marleen Wessels van het opleidingsteam schreef een blog over de Natuurgidsenopleiding. Lees snel verder!

Bijna een jaar nu zijn de Flevolandse natuurgidsen in opleiding aan de slag. Zij zijn momenteel bezig met blok vier over ecologie. De eindopdrachten zijn geconcretiseerd en daar wordt hard aan gewerkt. Net als aan de stageopdrachten, mini-excursies en het bijhouden van het observatieboekje. Het is een bulk werk maar het enthousiasme is groot. En zo werkt iedereen toe naar de eindstreep: de diploma uitreiking tot Natuurgids op zaterdag 20 juni 2020!

NGONa een algemene inleiding werd in maart dit jaar gestart met twee blokken over planten en dieren, onder leiding van Dirk de Haan en Marcella van Driest. Op de lesavonden bracht dit duo de natuur het lokaal in, na een uurtje theorie kon men aan de slag met praktijkvoorbeelden. Kijken, voelen, onderzoeken, ruiken, oefenen, het kwam allemaal aan bod. Op zaterdag volgde een excursie naar verschillende locaties in Flevoland. Cursisten zijn dikwijls verbaasd over de rijkdom en verscheidenheid aan natuurgebieden in onze provincie, zelfs als zij er al jarenlang wonen. Dirk en Marcella hebben hun kennis met veel enthousiasme overgebracht.

Tussen deze groene lesavonden in, neemt Barbara van Dam de cursisten mee in de didactiek: hoe sta je voor een groep en hoe structureer je je excursies?

Na een zeer geslaagd weekend in Orvelte in september zijn de gidsen op dit moment bezig met het blok over ecologie dat wordt gegeven door Jan van den Bos, Ad Vossenaar en Herbert Koster. Door de lesstof op verschillende manieren aan te bieden worden al doende allerlei werkvormen geleerd. De actualiteit rond klimaat, stikstof en biodiversiteit maakt de lesstof erg boeiend.

Vanaf maart gaan de cursisten aan de slag met blok vijf over het landschap. Hiervoor hebben Rinus Hofs, Riet Rijs en Ilse Suijkerbuik een aantrekkelijk programma opgesteld.

NGODe sfeer in de groep is bijzonder goed, het enthousiasme over de natuur is groot en werkt aanstekelijk. Dit jaar wordt veelvuldig een groepsapp gebruikt. Het is een handige vraagbaak voor natuurzaken en bevat inmiddels een mooie verzameling natuurweetjes. Ook interessante nieuwsfeiten, links en activiteiten worden er gedeeld. En zo wordt de betrokkenheid binnen de groep vergroot.

Na een jaar van veel lessen en grote inspanning is iedereen nu wel even toe aan de kerstvakantie. Hopelijk gaan alle cursisten in het nieuwe jaar met goede energie verder, op naar het diploma!