Flevoland
IVN
dinsdag26feb2019

Leerlingen Emelwerda College op onderzoek bij zorgboerderij Groeizaam

Emmeloord - ‘Hoe kunnen wij inwoners van de Noordoostpolder stimuleren om meer producten te eten uit de polder?’ Dat is één van de vragen waarover jongeren van Het Emelwerda College uit Emmeloord zich buigen. Deze vragen zijn onderdeel van een opdracht van voedselondernemers verenigd in de Pioniers van de Toekomst. Dit doen ze in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau project, een initiatief van IVN Natuureducatie.

Om tot een advies te komen, gingen de leerlingen bij zorgboerderij Groeizaam in Emmeloord op excursie. Hier gingen ze ook in gesprek met lokale ondernemers; Restaurant de Mirage en de Patatbaas uit Emmeloord, BioRomeo uit Ens, Studio te Gast uit Creil, Zee Bodem Hoeve uit Kraggenburg, Truuskookt en Boerderij aan de Dijk uit Nagele. De ondernemers waren na afloop allemaal positief. Ze vonden dat er leuke vragen gesteld werden en zijn benieuwd naar de ideeën van de leerlingen.

‘Dit was écht leuk! Nu weet ik ook veel meer over het streekproduct dat we gekozen hebben’ aldus één van de leerlingen. De interviews vonden de leerlingen nog wel spannend, maar eenmaal in gesprek ging dat prima. Leerkracht Annemarie de Soeten van Het Emelwerda College is erg blij met de inzet van alle ondernemers en hoopt dat de leerlingen met verrassende ideeën gaan komen.

JAB

De jongeren uit Emmeloord doen mee aan het IVN Jongeren Adviesbureau, waarin zij bestuurders en organisaties adviseren over een lokaal vraagstuk. Om tot een goed advies te komen, gaan de jongeren niet over één nacht ijs. Ze kregen deze opdracht in januari en zijn er vervolgens mee aan de slag gegaan. De opgedane kennis van de gesprekken met experts nemen ze mee in de ontwikkeling van hun advies. In maart krijgen zij een podium om hun ideeën te presenteren aan bestuurders, ambtenaren en de Pioniers van de Toekomst.


Het DuurzaamDoor project de Bewuste Streekvoedselconsument heeft als doel de voedselondernemers in Flevoland te ondersteunen bij het bevorderen van de afzet van streekvoedsel en het verkorten van de voedselketen. Dit project wordt uitgevoerd door Aeres Hogeschool Almere en IVN Flevoland in samenwerking met de Voedselpioniers van de Pioniers van de Toekomst en Het Emelwerda College Emmeloord. Dit project wordt gefinancierd door DuurzaamDoor en de provincie Flevoland.

Meer weten? Neem contact op met projectleider Stefanie Janssen.

Partners DD