Flevoland
IVN
vrijdag29mrt2019

Leerlingen Emelwerda College adviseren boeren over promotie van streekvoedsel

Emmeloord – ‘Hoe kunnen wij inwoners van de Noordoostpolder stimuleren om meer producten te eten uit de polder?’ Dat was één van de vragen waarover jongeren van Het Emelwerda College uit Emmeloord zich de afgelopen weken gebogen hebben. Deze vragen zijn onderdeel van een opdracht vanuit het DuurzaamDoor project de Bewuste Streekvoedselconsument. Voedselondernemers verenigd in de Pioniers van de Toekomst hebben jongeren gevraagd hierover mee te denken. Deze week presenteerden zij hun resultaten aan de deelnemende boeren. Ze bedachten kortingsacties met ballonvaarten, ludieke acties om producten aan te prijzen, receptenboekjes, winkelinrichting voor streekproducten, lessen over streekproducten voor het basisonderwijs en nog veel meer. Ze deden dit in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau project, een initiatief van IVN Natuureducatie.

De ondernemers waren onder de indruk van de veelheid van de ideeën en de diepgang van het onderzoek. ‘Het verrast me dat ze er zó veel van gemaakt hebben. Ze hebben zich er echt goed in verdiept.’ 

DD

De jongeren uit Emmeloord deden mee aan het IVN Jongeren Adviesbureau, waarin zij bestuurders en organisaties adviseren over een lokaal vraagstuk. Ze kregen deze opdracht in januari en zijn er vervolgens mee aan de slag gegaan. Om tot een advies te komen, gingen de leerlingen niet over één nacht ijs. Ze gingen bij zorgboerderij Groeizaam in Emmeloord op excursie, waar ze in gesprek gingen met lokale ondernemers. Ze kregen een gastles over hun eigen voedselafdruk en er kwamen studenten van de Aeres HBO opleiding Biologie, Voeding en Gezondheid in de klas om met hen mee te denken. Ze werden begeleid in het reflecteren op het leerproces en onderzochten hun eigen voedselgedrag. Ze hebben er heel wat van opgestoken: ‘Frappant dat er zóveel voedsel van zo ver weg komt, terwijl er hier ook zoveel door de boeren geproduceerd wordt’ vatte een leerling zijn grootste les samen. Een ander was toch wel geschrokken van zijn eigen voedselgedrag. ‘Ik dacht dat ik gezond at, maar daar wil ik wel beter naar gaan kijken.’

Deze zomer krijgen de leerlingen een podium om hun ideeën te presenteren aan bestuurders, ambtenaren in de provincie en de Pioniers van de Toekomst.

DD

Het DuurzaamDoor project de Bewuste Streekvoedselconsument heeft als doel de voedselondernemers in Flevoland te ondersteunen bij het bevorderen van de afzet van streekvoedsel en het verkorten van de voedselketen. Dit project wordt uitgevoerd door Aeres Hogeschool Almere en IVN Flevoland in samenwerking met de Voedselpioniers van de Pioniers van de Toekomst en Het Emelwerda College Emmeloord. Dit project wordt gefinancierd door DuurzaamDoor en de provincie Flevoland. 

Contact: marjan.de.boer@aeres.nl

Headerfoto: Still van beelden van de Clipjesfabriek. Foto's in lopende tekst: Aeres Hogeschool Almere. 

 

DD