Flevoland
Bomen & Struiken
maandag03okt2016

Handen uit de mouwen in het voedselbos

In januari 2016 heeft IVN Flevoland voor ongeveer 500 leerlingen van het voortgezet en middelbaar onderwijs in Flevoland workshops over voedselbossen georganiseerd in de klas.

In juni 2016 is voor de docenten de workshop “Aan de slag met voedselbossen” georganiseerd om het thema voedselbossen verder uit te diepen.

En nu is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan in één van de Flevolandse voedselbossen, op het Landgoed Roggebotstaete! U bent als docent van harte welkom de handen uit de mouwen te steken en zelf te ervaren hoe u met leerlingen aan een voedselbos kunt werken.

 

Voedselbossen in Flevoland

Voedselbossen zijn hot, voor jong en oud. Op dit moment zijn voedselbossen in Flevoland nog volop in ontwikkeling. Recentelijk is gestart met de realisatie van het voedselbos op het Landgoed Roggebotstaete nabij Dronten. Het onderwerp Voedselbossen biedt scholen de kans om de kennis van leerlingen te verbreden en te verdiepen, zowel in als buiten de klas.

Na de workshops voor de leerlingen is er een inventarisatie onder de docenten uitgevoerd. Eén van de wensen van de docenten was meer te weten te komen over het concept voedselbos. Een andere wens was om met de docenten buiten aan de slag te gaan en te ervaren wat er nodig is om een voedselbos te realiseren.  We bieden u nu de gelegenheid om actief de handen uit de mouwen te steken!

 

 

Dit is ons aanbod

Op zaterdag 5 november organiseren  wij een werkochtend in het voedselbos op het Landgoed Roggebotstaete.

 

Het programma ziet er als volgt uit:

Vanaf 9.00 uur bent u van harte welkom op het landgoed.

Om 9.30 uur geeft Lennard Duijvestijn, de beheerder van het landgoed een introductie over de ontwikkeling van het landgoed en specifiek van het voedselbos.

Daarna gaan we aan de slag tot 12.30 uur. In december wordt er weer een deel van het voedselbos aangeplant. Op deze zaterdag is het van belang dat het terrein plantklaar gemaakt wordt: het terrein wordt geschoond en de boompalen worden al geplant.

De ochtend wordt afgesloten met een lunch op het landgoed. 

 

Het landgoed Roggebotstaete ligt aan de Vossemeerdijk 6, 8251 PN Dronten.

Komt u met eigen vervoer, navigeer naar Vossemeerdijk 30, volg dan 100 meter de dijk en sla dan linksaf naar Roggebotstaete.

Komt u met het OV? Reis dan per trein naar Kampen of Dronten en neem de bus 143 naar halte Roggebotsluis. Vandaar is het 2 kilometer de dijk volgen naar Roggebotstaete. Houd het water aan uw rechterhand.

 

 

Aanmelden

Aanmelding via flevoland@ivn.nl.

Hierbij geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt! Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Ilse Suijkerbuijk, bereikbaar via i.suijkerbuijk@ivn.nl

 

Deelname aan deze werkochtend is gratis.

In week 44 ontvangt u een ontvangstbevestiging met een kledingadvies.

 

IVN Flevoland organiseert deze actieve workshop in het kader van het Kennisprogramma DuurzaamDoor.

Dit initiatief is onderdeel van het project Duurzame Voedselland­schappen, waar diverse partijen de handen ineen slaan voor innovatieve initiatieven en samenwerkingsvormen op het gebied van duurzame voedsellandschappen,  ondernemerschap, educatie ontwikkeling en ontsluiting, gezondheid en welzijn in de Provincie Flevoland.  Het project is mede mogelijk gemaakt door het kennisprogramma Duurzaam Door.