Flevoland
Gezondheid
dinsdag07nov2017

Gezocht: Vrijwilligers voor ‘de IVN Natuurkoffer’

Wil jij bewoners van Woonzorg Flevoland een leuke, groene middag bezorgen? Met de Natuurkoffer komt de natuur naar de ouderen toe!

Ken je dat heerlijke gevoel na een dagje in de natuur? Je hoofd is weer fris, en je bent helemaal tot rust gekomen. Voor ouderen is dat gevoel niet vanzelfsprekend. Zij kunnen vaak niet meer naar buiten. Daarom brengt de IVN Natuurkoffer de natuur naar de ouderen toe.

Als begeleider van de Natuurkoffer ga je op groene visite bij ouderen om hun zintuigen te prikkelen. De koffer is o.a. gevuld met foto’s, een spel en natuurlijk materiaal (uit de eigen omgeving).

Tijdens de workshop wordt ingegaan op datgene waarmee je te maken krijgt tijdens het geven van een natuurkofferactiviteit. Wat werkt er en wat werkt er niet.

 

IVN Natuurkoffer

Met de IVN Natuurkoffer, vol takken, bloemen, en prachtige natuurfoto’s breng je de natuur van buiten naar binnen, de woonzorglocatie in. Door de geur van herfstbladeren, het zien van natuurbeelden, het voelen aan een ruwe bolster van een kastanje en het proeven van zelfgemaakte bramenjam worden alle zintuigen van ouderen geprikkeld. De natuur is het middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken.

Uit onderzoek blijkt dat natuur en groen uitnodigen tot activiteit en sociaal contact (Elings, 2007). Wanneer je werkt met de Natuurkoffer zie je het voor je ogen gebeuren: bewoners maken contact met elkaar en met de medewerkers, ze vertellen hun herinneringen.

Veel kennis van de natuur of de zorg is niet nodig, enthousiasme is belangrijker.

 

Praktische informatie:

Datum: Donderdag 14 december

Tijd: 13:30 – 16:00 uur

Locatie: de zaal Falco in de Meentstaete, Meentweg 12, 8224 BP Lelystad.

Voor wie: voor IVN-vrijwilligers én zorg-vrijwilligers

Wat neem je mee: Een voor jou mooi, uniek, dierbaar natuurvoorwerp

Aan deelname aan de workshop zijn geen kosten verbonden.

 

Aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden voor de workshop, neem contact op met Ilse Suijkerbuijk, IVN Flevoland, bereikbaar via: i.suijkerbuijk@ivn.nl