Flevoland
(Moes)tuinen
dinsdag10nov2020

Eerste Almeerse Eettuintjes hebben hun tuin gevonden!

Afgelopen zaterdag was het dan zo ver: de eerste lichting Eettuintjes-eigenaars van Almere konden hun plantenpakket komen ophalen om ze naar hun nieuwe huis te brengen. In de pakketten zat naast biologische tuinaarde een verzameling winterharde planten, die geschikt zijn om juist nu in de grond te zetten. En zeg nou zelf, niets is toch lekkerder dan bezig zijn in de tuin met zulk heerlijk weer?

Door heel Almere

In Almere Haven, Stad en Buiten konden mensen die een Eettuintje toegewezen hadden gekregen langskomen. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, zoals dat tegenwoordig gaat, maar allemaal in de buitenlucht en op gepaste afstand. Bij het aanvragen hadden mensen kunnen kiezen uit een groot of een klein pakket, van 1 of 6m2. Zo waren we er zeker van dat in elke Almeerse tuin nog wel ruimte gemaakt kon worden voor zo’n stukje eetbaar groen.

Eettuintjes Almere - 7 nov 2020

Winterplanten

De inhoud van de pakketten is voor een deel seizoensgebonden. November is bijvoorbeeld een uitstekende maand om jonge boompjes en struikjes te planten, maar de meeste bloemen en kruiden, die zijn pas van het voorjaar weer aan de beurt. Wel waren er voor de huidige ronde nieuwe Eettuiniers onder andere alvast bloembollen, uien en knoflook te planten. De mensen die gaan voor een Eettuintje van 6m2 krijgen daarnaast volgend jaar nog het voorjaarsdeel van hun pakket mee naar huis.

Fijn om voor te zorgen

Of ze met het Eettuintje nu maar een klein stukje van je tuin beplantten of er een hoop tegels uit hadden gehaald voor de grotere variant, alle kersverse Eettuiniers keken ernaar uit om hun nieuwe aanwinst met de wortels in de grond te gaan zetten, er de komende tijd goed voor te zorgen en volgend oogstseizoen te kunnen genieten. En we kunnen ze geen ongelijk geven. Zeker nu we met z’n allen zo veel mogelijk thuis zijn, is er haast niets fijners dan zelf zorgen voor iets wat je woonomgeving een stukje groener, natuurlijker en dynamischer maakt. Daar pluk je niet alleen met het oogsten, maar ook nu al de vruchten van.

Eettuintjes Almere - 7 nov 2020

Ook een Eettuintje bij jou thuis?

Dankzij een samenwerking met de Gemeente Almere kunnen we naast iedereen die van het weekend hun Eettuintje kwam ophalen nog meer Almeerders blij maken met een stukje eetbaar groen in eigen achtertuin. Lees meer over de Eettuintjes en hoe je er één kunt aanvragen op de website van Growing Green Cities van Gemeente Almere.

Over Eettuintjes in Almere

Almere werkt aan een groene en gezonde stad voor alle inwoners. Dat doen we al in wijken, straten en parken, maar we willen méér. Niets lijkt ons mooier dan dat Almeerders zelfs in hun eigen tuin de groene en gezonde stad kunnen voelen en proeven. Om die droom waar te maken, geeft de Gemeente Almere in samenwerking met IVN Natuureducatie ‘Eettuintjes’ uit aan Almeerders. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Growing Green Cities, IVN Almere, StadsBomerij, Kwekerij de Arend en een enthousiast team van Almeerse vrijwilligers met een groen hart voor de stad.

Fotografie: Jan Dekker