Flevoland
(Moes)tuinen
dinsdag25feb2020

Een vernieuwde reis ‘Van Zaadje tot Soep’ gaat van start

Na een leuke en leerzame pilot in 2019 is er dit jaar plek voor vijf Lelystadse basisscholen om mee te doen aan het voedseleducatieproject Van Zaadje tot Soep. Leerlingen van de bovenbouw ervaren met de hele klas welke stappen er vooraf gaan aan een kom groentesoep. Dat gebeurt zowel op school als bij de boer, in de kassen en in de keuken boven een hele grote pan. Leerkrachten in Lelystad kunnen hun groep 5, 6 of 7 uiterlijk 15 maart opgeven via dit formulier.

Accepteer cookies

Vijf stappen

In deze nieuwe editie van Van Zaadje tot Soep doorloopt elke groep vijf stappen. Het begint heel dichtbij op het schoolplein. De klas maakt met het 'Van Schoolplein tot Moestuin'-pakket een eigen moestuinbak. Terwijl de plantjes in de schoolpleinmoestuin groeien, gaat de klas op excursie naar de kassen van hun collega-groentekwekers van de praktijkschool, het VMBO of MBO in Lelystad.

VZTS 2020

Een paar maanden later is het oogsttijd. Bij de Lelystadse Boer vieren ze dat elk jaar met een oogstfeest. De klas is van harte uitgenodigd om één van de aangesloten boeren te helpen bij het oogsten. Daarna is het tijd om te leren wat je met die oogst allemaal kan. Tijdens een tweede excursie krijgt de klas daarom een kookworkshop. Hoe maak je helemaal zelf de lekkerste groentesoep?

De reis Van Zaadje tot Soep eindigt weer terug op school. De leerlingen passen toe wat ze de afgelopen tijd hebben geleerd. Tijd voor een feestje dus met een eigen mini food festival! Ouders, buurtbewoners en andere klassen mogen komen proeven wat de kinderen hebben verbouwd en gekookt. De laatste stap in het proces is namelijk het samen kunnen genieten van gezond en lekker eten.

Geef jouw groep vóór 15 maart op

Wil je met jouw groep 5, 6 of 7 meedoen aan Van Zaadje tot Soep 2020? Meld je dan uiterlijk 15 maart 2020 aan via dit aanmeldformulier. Per school kan slechts één groep zich opgeven. In totaal is er plaats voor 5 scholen. Van Zaadje tot Soep loopt vooralsnog alleen in de gemeente Lelystad. Wij laten uiterlijk woensdag 18 maart 2020 weten welke scholen er dit jaar mee kunnen doen.

Partners

IVN Flevoland kan Van Zaadje tot Soep 2020 aanbieden dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse BoerDe Steiger PraktijkonderwijsROC van Flevoland en Aeres VMBO.