Flevoland
Kind & Natuur
dinsdag11dec2018

De Groene Leerling

Steeds meer onderzoeken maken duidelijk dat buiten bezig zijn niet alleen heel erg leuk is, maar ook heel erg goed voor kinderen. Het maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter. Bezig zijn in een groene omgeving maakt kinderen vrolijker en brengt ook meer rust in de klas. Dit besef dringt steeds verder door. Steeds meer scholen, gemeenten en ouders zien dat het belangrijk is dat kinderen ook buiten spelen, buiten leren en buiten bewegen. Tegelijkertijd blijft het lastig om deze wensen in de praktijk te brengen: nog steeds komen de meeste schoolkinderen te weinig buiten.  

Ook voor de toekomst van de Nederlandse natuur is het van belang dat kinderen worden betrokken bij natuur en landschap en leren dat zij een positieve bijdrage kunnen leveren aan hun omgeving. Door dit op jonge leeftijd te leren, zullen ze op latere leeftijd ook bewuster zijn van en meer betrokken zijn bij de leefomgeving.

Met het project ‘de Groene Leerling’ willen Landschapsbeheer Flevoland en IVN Flevoland basisschoolleerlingen ook tijdens hun ‘schoolloopbaan’ meer naar buiten krijgen, om te leren, om te bewegen, om te spelen, maar bovenal hen betrekken bij het groen in hun omgeving.

Landschapsbeheer Flevoland en IVN Flevoland hebben de volgende doelen met dit project:

  • Basisschoolleerlingen in Flevoland meer betrekken bij natuur en landschap in de schoolomgeving;
  • Het vergroenen van een deel van het schoolplein:
  • Stimuleren dat basisschoolleerlingen vaker buiten les krijgen, op het schoolplein en in de natuur vlakbij de school;
  • Een positieve impuls geven aan de verbinding tussen basisscholen in Flevoland en hun omgeving, met buurtbewoners, met de natuur en met het landschap.

In de gemeente Dronten is financiële ruimte voor 3 scholen, in gemeente Noordoostpolder 9 scholen en in Zeewolde ook 3 scholen.

Deelname voor scholen aan dit project (juni 2018 -dec 2021) is gratis. Opgeven kan nog via i.suijkerbuijk@ivn.nl

Logo's groene leerlingen