Flevoland
Kind & Natuur
maandag15apr2019

Buitenlesdag bij de Optimist in Almere

Dinsdag 2 april was een bijzondere dag voor de leerlingen van basisschool de Optimist in Almere: ze kregen buiten op hun schoolplein les! Alle leerkrachten hadden lessen voorbereid waardoor alle klassen een uur buitenles kregen. De leerkrachten hadden per combinatiegroep (groep 3-4, groep 5-6 en groep 7-8) meerdere lessen op het plein uitgezet waardoor de leerlingen niet één buitenles kregen maar wel drie of vier. Dat varieerde van een spellingsestafette tot klokken tekenen op het schoolplein en van levend stratego met breuken tot geschiedenismemory. Ook de kleuters waren die dag buiten te vinden, zij oefenden met hinkelen, balanceren en tekenen met stoepkrijt.

Tijdens de lessen werd er veel bewogen, het hele plein werd gebruikt. De combinatie van rennen en een som oplossen of het juist gespelde woord vinden was volgens veel leerlingen het leukst. Een leerling uit groep 5 vertelde: “Ik vond de buitenles leuk omdat je naar plekken toe kan rennen”. En dat was ook wel te zien en te horen aan het enthousiasme van de leerlingen. Er werden fanatiek antwoorden geroepen, teamgenoten aangemoedigd en al rennend gevraagd of ze nog meer klokken mochten zoeken en tekenen met stoepkrijt.

Niet alleen voor de leerlingen was het een geslaagde dag, ook de leerkrachten vonden buiten lesgeven leuk. Een van de leerkrachten zei: “Buiten zijn de kinderen veel meer betrokken.” Sommige leerkrachten gaven voor het eerst buiten les, maar door als leerkrachten samen te werken was het goed uit te voeren. Daarnaast werd er veel gebruik gemaakt van de Buitenlesbundel met uitgewerkte lesvoorbeelden, waardoor het voor de leerkrachten laagdrempelig was om een buitenles te geven.