Flevoland
Gezondheid
dinsdag19dec2017

Bijeenkomst Natuurkoffer

Op donderdagmiddag 14 december is de bijeenkomst Natuurkoffer bij Woonzorg Flevoland georganiseerd, waaraan 16 deelnemers hebben deelgenomen, zowel vrijwilligers van Woonzorg Flevoland als IVN-vrijwilligers.

Met de IVN Natuurkoffer vol takken en prachtige natuurfoto’s breng je de natuur van buiten naar binnen, de woonzorglocatie in. Door de geur van herfstbladeren, het zien van natuurbeelden, het voelen aan een ruwe bolster van een kastanje worden alle zintuigen van ouderen geprikkeld.

De natuur is het middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken.

Uit onderzoek blijkt dat natuur en groen uitnodigen tot activiteit en sociaal contact (Elings, 2007). Wanneer je werkt met de Natuurkoffer zie je het voor je ogen gebeuren: bewoners maken contact met elkaar en met de medewerkers, ze vertellen hun herinneringen.

Na een presentatie over het waarom en de effecten van de Natuurkoffer op ouderen, zijn de deelnemers aan de slag gegaan om een eigen natuurkofferactiviteit te ontwikkelen. Daarvoor had iedereen een natuurlijk materiaal meegenomen.

Vooral de wisselwerking tussen de zorg- en de natuurvrijwilligers werd als zeer waardevol ervaren: de zorgvrijwilligers werden gewezen op bijzonderheden uit de natuur en de natuurvrijwilligers kregen veel input over het omgaan met dementerenden.

Voor het uitvoeren van een Natuurkofferactiviteit is veel kennis van de natuur of de zorg is niet nodig, enthousiasme is belangrijker. Ben je ook geïnteresseerd geraakt, neem contact op met IVN Flevoland.