Flevoland
Gezondheid
dinsdag15sep2020

Basisschoolleerlingen uit Lelystad oogsten groenten en leren over de oorsprong van hun eten

Onder begeleiding van een groep actieve senioren hebben 52 leerlingen van Kindcentrum de Warande en van de Katholieke basisschool Laetare onlangs groenten geoogst op een boerenbedrijf net buiten Lelystad.

Het oogsten is onderdeel van het project van Zaadje tot Soep van IVN Flevoland in opdracht van de gemeente Lelystad. Met van Zaadje tot Soep maakt IVN Flevoland kinderen bewust van de oorsprong van hun eten. Ze doorlopen hierbij vijf stappen: zaaien, verzorgen, oogsten, koken en proeven.

De kinderen gingen met hun handen in de aarde om aardappels te rooien, rode bieten te oogsten, sperzieboontjes en een pompoen te plukken. Je zag de kinderen stralen. Over en weer klonken kreten als: “Dit is mijn grootste tot nu toe!”, “Kijk een aardappel in de vorm van een hartje” en “Ik hoop dat we nog een keer mogen”.

Bijzondere samenwerking tussen diverse onderwijsvormen

Bij de uitvoering van het project werkt IVN Flevoland nauw samen met De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en De Lelystadse Boer. De samenwerking tussen de verschillende onderwijsvormen maakt dit project extra bijzonder. Zo komen de basisschoolleerlingen bij De Steiger voor een kookles en worden daarbij begeleid door deze leerlingen. Bij de stap van het proeven in het project, komen de studenten van ROC van Flevoland weer op de basisschool om daar een foodfestival te organiseren. Al doende leren de kinderen met elkaar en van elkaar.

Actieve senioren

De kinderen werden bij het oogsten begeleid door een actieve en betrokken groep senioren. Deze groep ouderen draagt graag bij aan maatschappelijke initiatieven en daarnaast helpen dergelijke activiteiten eenzaamheid tegen te gaan.

De Lelystadse Boer

Het oogsten vond plaats op het terrein wat gepacht wordt door de Lelystadse Boer en waar diverse biologische boeren groenten telen. Bij elke groente die geoogst werd, vertelde de boer de leerlingen over de groente en over de wijze van oogsten. Na de uitleg gingen ze enthousiast aan de slag en aan het eind van de ochtend ging elk kind met een meer dan goed gevulde tas terug naar school.