Flevoland
Duurzaamheid
maandag15okt2018

Aandacht voor windmolens tijdens voorleesactie Wethouder Van Wageningen op obs De Albatros

Het zit wel goed met het milieubewustzijn van de leerlingen uit groep 4 van openbare basisschool De Albatros in Lelystad. Dat bleek wel uit het gesprek dat wethouder Elly van Wageningen woensdag op de school had, toen ze daar kwam voorlezen in het kader van de Dag van de Duurzaamheid – 10 oktober. Het duurzaamheidsthema van de Voorleesactie is dit jaar duurzame energie. ‘Heel veel mensen denken niet goed na over de aarde,’ wist een jongen te vertellen, ‘dus moeten andere mensen dat doen. Anders is er straks geen gras meer, maar alleen maar aarde.’

Honderden scholen in Nederland deden woensdag aan deze actie mee. Onder de voorlezers bevonden zich burgermeesters, wethouders, pabo-studenten en bekende Nederlanders onder wie prinses Laurentien. Wethouder Elly van Wageningen had aangegeven graag over duurzaamheid en duurzame energie te willen voorlezen op De Albatros. Na het voorlezen schonk zij het boek aan de klas.

Het verhaal ‘De windmolenclub’ nodigde uit met elkaar in gesprek te gaan over hoe mooi of lelijk windmolens zijn. Op de vraag van de wethouder wie windmolens lelijk vond, gingen veel vingers de lucht in. Maar alle handen gingen omhoog bij de vraag wie windmolens belangrijk vond.

Vervolgens probeerden de leerlingen te bedenken wat er allemaal uitvalt, als er geen stroom meer is. Dat was een moeilijke vraag, want doet het toilet het dan nog wel? En hoe zit dat met de verwarming en met een mobiele telefoon en een Playstation? Maar iedereen was het erover eens: in de kou zitten, met bedorven voedsel, en met een tv die het niet doet: dat was niks. De kinderen stelden vast dat stroom toch wel heel belangrijk was., en stroom van de wind nog beter.

Na het voorlezen mochten de kinderen onder leiding van Yvonne Nederpel van IVN Lelystad zelf een windmolentje in elkaar knutselen. Daarmee gingen ze naar buiten om er heel hard mee te gaan rennen. Deze windmolentjes vonden de kinderen wel mooi, maar dat er geen stroom mee kon worden opgewekt, vonden sommigen weer jammer.

De voorleesactie is een gezamenlijk initiatief van Urgenda, DuurzaamDoor, Duurzame PABO en  Missing Chapter Foundation. IVN Flevoland coördineert en organiseerde deze voorleesactie in Flevoland. Dit jaar lazen zowel wethouder Van Wageningen in Lelystad, als wethouder Anjo Simonse in Emmeloord voor, gecoördineerd door IVN Flevoland.

De Dag van de Duurzaamheid  op 10-10-2018 is het grootste duurzaamheidsevenement dat in Nederland wordt georganiseerd. Honderden bedrijven, organisaties, overheden en particulieren laten zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk, maar zeker ook leuk en inspirerend is. Zie ook www.dagvandeduurzaamheid.nl De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Urgenda, de actie-organisatie die ons land sneller duurzaam wil maken.