Regionieuws IVN Drenthe | oktober 2017

Regionieuws IVN Drenthe  | oktober 2017

Dat oktober paddestoelenmaand is, kan bijna niemand ontgaan zijn. Op veel plekken wordt naarstig gezocht naar deze ‘Helden van de Herfst’. Nog geen kans gezien om mee te gaan op excursie? Niet getreurd, er staan nog wat leuke paddestoelenactiviteiten op stapel! Op de website van IVN kun je zoeken naar een leuke (paddenstoelen) activiteit in jouw buurt.

Hartelijke groet,

Marit en Jolanda

Deze regionale nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Drenthe met meer specifiek nieuws vanuit de provincie en het afdelingswerk.

Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen of heb je ander nieuws, stuur je kopij dan vóór 15 november naar j.boekhout@ivn.nl

Marit en Jolanda

Belangrijke data
Groen Drenthe Werkt - hoe warm wordt Drenthe?
Terugblik Scharrelkids Inspiratiedag
Nacht van de nacht
Workshop bladen maken
Een nieuwe gids erbij!
Resultaat 1000-soorten dag Assen
De wolf
IVN'ers in het zonnetje
Groene vingers in de buurt: handleiding
Enquête groene vrijwilligers

Belangrijke data
Agenda 2017 en 2018 IVN Drenthe
Oktober: IVN Paddenstoelenmaand
Dinsdag 6 maart 2018: Regio-overleg Drenthe- 19.30 - 22.00 uur
Regiodag Drenthe: datum volgt. Organisatie: IVN Roden i.s.m. IVN Regio Noord

Landelijke Raad:
Zaterdag 16 december 2017

Overige data 2017:
Zaterdag 28 oktober 2017: Nacht van de nacht
Zaterdag 4 november 2017: Natuurwerkdag
Zaterdag 11 november 2017: Workshop bladen maken

Groen Drenthe Werkt - hoe warm wordt Drenthe?

Ondanks de overvloedige regen zijn de Drentse groene vrijwilligers voor het vierde jaar op rij in het zonnetje gezet. Tijdens de inspiratiemiddag ‘Groen Drenthe Werkt’ namen de 120 enthousiastelingen deel aan de workshops die door natuur- en milieuorganisaties werden aangeboden rondom het thema klimaatverandering. Bovendien waren ze getuige van de lancering van het nieuwe natuurplatform ROEG tv!

Bij dezen willen we iedereen nogmaals bedanken voor alle inzet het afgelopen jaar.

Terugblik Scharrelkids Inspiratiedag

Van elkaar leren en elkaar inspireren; dat was het doel van de Scharrelkids Inspiratiedag. En dat is gelukt! In de prachtige omgeving van Bakkeveen wisselden veel enthousiaste begeleiders van kinderen en jongeren ervaringen uit. Tijdens de ochtendworkshops kregen ze tips over hoe ze om kunnen gaan met verschillende leeftijdsgroepen. En de regen weerhield de meesten er niet van om ’s middags de natuur in te gaan om ideeën op te doen voor activiteiten.

Een groot succes was de workshop ‘kleuren met planten’. In de natuur komen de meest prachtige kleuren voor. Kleurrijke planten en fleurige bloemen zijn de basis van mooie kleur- en verfstoffen. Zo kun je op een plantaardige manier stof bedrukken. En dat hebben de deelnemers met veel enthousiasme gedaan. Zeker iets om te onthouden voor volgend jaar! Het doet ons goed om te zien dat er zoveel mensen zijn die zich inzetten om de natuur weer dichter bij kinderen en jongeren te brengen.

Nacht van de nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht (28 oktober) organiseren verschillende afdelingen in Drenthe een nachtelijke activiteit om mensen de natuur in het donker te laten ervaren. Zo kun je met IVN Westerveld ervaren hoe het duister zich meester maakt van bos en hei in het Dwingelderveld. Met IVN Peize kun je het Peizerbos in en met IVN Hoogeveen het Spaarbankbos. Er is ook een nachtelijke Scharrelkids-activiteit in Emmen voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders.

Workshop bladen maken

Maak jij een ledenblad voor jouw IVN-afdeling? Dan nodigen we je uit voor een workshop over bladen maken en redactie! Onder begeleiding van professional Kees Loogman (voormalig hoofdredacteur van Roots, toen nog Grasduinen) en de redactie van Mens en Natuur gaan we het hebben over tekstvormen, bladritme en beeldmateriaal. Een fijne mix tussen oefeningen, uitwisseling en theorie zorgt ervoor dat je na deze workshop bruisend van de ideeën met het afdelingsblad aan de slag gaat! Voor regio Noord vindt deze workshop plaats op 11 november in Zwolle. Meer informatie en aanmelden op www.ivn.nl.

Een nieuwe gids erbij!

Charles Houx, secretaris van IVN Aa en Hunze heeft zijn opleiding tot
IVN -natuurgids succesvol afgerond. Gefeliciteerd!  
Charles heeft zich tijdens de opleiding onder meer verdiept in het gebied rond het Varik en heeft hier al eens een mooie excursie verzorgd.  

Wil je weten wat zo'n cursus nou precies inhoudt, lees dan vooral verder! Verslag Charles Houx over de Natuurgidsenopleiding

Resultaat 1000-soorten dag Assen

Begin september organiseerde Natuurclub IVN-KNNV Assen een 1000-soortendag. De bedoeling was om in 24 uur 1000 verschillende soorten flora of fauna te ontdekken en op naam te brengen. De verwachting van de 1000 soorten is niet gehaald (de teller bleef steken op 633), maar het was een hele gezellige verenigingsactiviteit, waarbij veel onderling is gekletst en ervaringen zijn uitgewisseld. We hebben als groene organisaties goed en positief in de belangstelling gestaan. Dit alles pleit ervoor om dit op een beter, meer geschikt tijdstip (bijvoorbeeld begin van de zomer), nog eens over te doen. Lees hier het hele verslag. 

De wolf

Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober organiseert het DCA (Duurzaamheids Centrum Assen) een prepareerweekend waarin de wolf centraal staat. Bas Perdijk, van Naturalis Biodiversity Leiden, prepareert live de wolf van Veeningen. Vanwege de te verwachten grote belangstelling kun je voor de prepareersessies alvast van tevoren kaartjes reserveren. Verder zijn er nog allerlei andere activiteiten, zoals uilenballen uitpluizen, een wolvenspeurtocht en wolvenmaskers maken, kijken hoe goed je een skelet kent aan de hand van het bottenspel en voor de kleintjes is er de T-rex bottenbingo. Medewerkers van IVN hebben ook leuke opdrachten voorbereid. Meer informatie over het programma en aanmelden voor het prepareren kun je vinden op www.duurzaamheidscentrumassen.nl


IVN'ers in het zonnetje

Jan Klompmaker uit Assen is al 65 jaar betrokken bij de natuur als lid van IVN. 'Toendertijd in 1952 werd er gesproken over de natuurwacht'. 
Interview Jan Klompmaker 

Everthard Reckman is 50 jaar lid van IVN. "Ik ben van verschillende afdelingen lid geweest en ik heb geholpen bij de oprichting van de afdeling Ijssel en Gouwe. 
Interview Everhard Reckman

Pieter Pieterson is al 40 jaar lid van IVN. HIj heeft in de loop der jaren al 700 nestkastjes getimmerd voor IVN Assen. 

Allen zijn al enige jaren lid van IVN Assen. Everthard Reckman en Pieter Pieterson hebben een IVN speld ontvangen. Jan Klompmaker ontving een oorkonde en is benoemd als erelid van IVN. 

Groene vingers in de buurt: handleiding

Buurtmoestuinen, natuurspeeltuinen en groenstroken in zelfbeheer: de laatste jaren schieten groene buurtprojecten als paddenstoelen uit de grond. Hoewel deze projecten erg kunnen verschillen, hebben ze ook iets gemeen: allemaal maken ze de buurt wat mooier en gezelliger met groen. En allemaal kunnen ze wel wat extra handjes gebruiken om hun plannen uit te voeren. Daarom hebben Movisie en IVN, in opdracht van het Oranje Fonds, een handleiding gemaakt ( www.ivn.nl/groene-vingers-in-de-buurt) voor het werken met vrijwilligers in groene buurtprojecten.

Enquête groene vrijwilligers

Doe jij groen vrijwilligerswerk via IVN, een andere organisatie of een burgerinitiatief? Tel je planten of dieren, doe je beheerwerk, werk je mee aan een natuurtuin of geef je excursies? Wij vragen u vriendelijk deze enquête in te vullen. De vragen gaan over activiteiten, je motivatie en de kansen en belemmeringen die je ervaart. Met dit onderzoek willen we achterhalen waar groene vrijwilligers behoefte aan hebben, zodat we ze nog beter kunnen ondersteunen. Ken je andere mensen die groene vrijwilliger zijn? Stuur de enquête aan hen door, zodat we een zo goed mogelijk beeld krijgen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met LandschappenNL, SoortenNL, Staatsbosbeheer en IVN. De antwoorden worden anoniem verwerkt. Onder de deelnemers verloten we een aantal leuke prijsjes.