Regionieuws IVN Drenthe | november 2018

IVN is in Drenthe volop in beweging.  Op de regio-dag van zaterdag 10 november jl. zijn dan ook veel activiteiten en ervaringen met elkaar gedeeld. In de middag was het genieten tijdens een mooie paddenstoelenexcursie o.l.v. gidsen van IVN Roden. Ook heeft IVN Roden een veldgids Paddenstoelen uitgebracht. Tot 1 december is deze gids verkrijgbaar met een mooie korting. Voor slechts 10 euro heb je deze prachtige gids in huis. Interesse? Stuur een mail naar ivn.roden.secretaris@gmail.com

Deze nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Drenthe. Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen, stuur je kopij dan naar j.boekhout@ivn.nl

Agenda 2018 IVN Drenthe

Zaterdag 24 november 2018: Workshop Storytelling (Duurzaamheidscentrum Assen) 

Agenda 2019 IVN Drenthe

Dinsdag 5 maart 2019: Regio-overleg Drenthe (avond)
Zaterdag 28 september 2019: Regio-dag Drenthe

Landelijke Raad 2019

Zaterdag 9 maart 2019
Zaterdag 22 juni 2019
zaterdag 5 oktober 2019
Zaterdag 14 december 2019

Overige data

Vrijdag 10 mei 2019: Groen Drenthe Werkt

IVN Hoogeveen heeft een droom.....de leefbare stad

De kinderen uit dorpen groeien over het algemeen op in het groen met vaak veel actieve buurtbewoners die zich inzetten voor een groene omgeving. Hoe anders is het met de de kinderen en inwoners in de stad zelf.  

IVN Hoogeveen heeft daarom een droom.... een leefbare stad met veel aandacht voor natuur, een groene inrichting met water in de hoofdrol. In samenwerking met andere partijen willen zij ook een boodschap uitdragen voor een leefbare klimaatbestendige stad in de toekomst. Klimaatbestendig? Hoe doe je dat? Wat kan jou rol zijn? Spelend leren en lerend spelen in de leefbare stad. De eerste contacten met o.a. Waterschap Drents Overijselse Delta en de gemeente Hoogeveen zijn gelegd en de overleggen staan in de agenda. Wordt vervolgd....

Burendag met IVN Aa en Hunze

Charles Houx van IVN Aa en Hunze geeft een hele nieuwe dimensie aan burendag. Hij nodigt buren uit voor een excursie in en rondom de eigen wijk. Wandelend leren de buurtbewoners met andere ogen naar hun eigen omgeving te kijken doordat een IVN gids ze wijst op o.a. de specifieke landschapskenmerken. Vele verrassende en enthousiaste reacties waren het gevolg en volgend jaar worden bewoners uit een andere straat uitgenodigd voor een excursie.  

Soort van de maand

Iedere maand zet IVN Hoogeveen een dier of plant extra in de schijnwerpers. De kans is groot dat bewoners deze 'soort van de maand' kunnen waarnemen in de eigen omgeving gedurende deze periode van het jaar. Daarnaast verschijnt de 'soort van de maand' ook in 'het Torentje' in de Hoogeveensche Courant. Een leuk idee om bewoners bij de directe natuur in de eigen omgeving te betrekken. Kijk ook eens op de website van IVN Hoogeveen. 

Eerste Tiny Forest in Meppel

De locatie van de eerste Tiny Forest in Meppel is (zo goed als) bekend. Deze wordt aangelegd in de wijk Nieuwveense Landen. Later volgen nog 3 locaties in Meppel. IVN afdelingen worden van harte uitgenodigd hun expertise en steun aan dit project te geven door bijvoorbeeld mee te denken over de keuze van de volgende locaties in Meppel en/of de rol van de IVN afdeling bij educatie en het betrekken van de buurt bij de Tiny Forest. Contactpersoon Kees Siderius, projectleider IVN Noord. E. k.siderius@ivn.nl

'Weerman' Peter Kuipers Munnike vertelt....

Een volle zaal in het Loughoes. Op uitnodiging van IVN Eelde-Paterswolde kwam NOS-weerman Peter Kuipers Munneke vertellen over het klimaat en het weer en de veranderingen in het klimaat. En hoe ziet een gemiddelde werkdag van een 'weerman' eruit? Het toch wel complexe klimaatverhaal bracht Peter op een begrijpelijke wijze over met humor en leuke anekdotes over zijn vak. Een aangenaam en enthousiast verteller. Een aanrader!

Steenuilenwerkgroep - een samenwerking tussen 2 IVN afdelingen

De steenuil heeft het moeilijk in het buitengebied van Vries en Eelde- Paterswolde. Beide IVN afdelingen hebben daarom de handen ineen geslagen en een gezamenlijke Steenuilenwerkgroep opgericht. 15 enthousiaste leden zijn al in het vroege voorjaar op pad gegaan met geluidsapparatuur om de mannetjes te lokaliseren. In de loop van het jaar bekeken ze de broedkasten en de jongen werden geringd. Een mooi samenwerking van IVN afdelingen voor de bescherming van de Steenuil. 

Workshop Storytelling - reminder

Sinds er taal is, zijn er verhalen. Verhalen zijn een krachtig en effectief middel om mensen te raken en te verbinden. Hoe kan je als natuurgids of IVN-afdeling storytelling inzetten om  jouw boodschap onder de aandacht te brengen? Dat is de vraag die tijdens de workshops storytellling centraal staat. De workshop vindt plaats op zaterdag 24 november a.s. van 10.00 - 15.30 uur in het Duurzaamheidscentrum Assen. Adres: Bosrand 2, 9401 SL Assen. Meld je hier aan!