Regionieuws IVN Drenthe | november 2017

Veel IVN afdelingen organiseren kadercursussen, zoals o.a. de jeugdbegeleiderscursus, natuuroudercursus en natuurlijk de Natuurgidsenopleiding. IVN vrijwilligers staan vaak zelf voor de groep om hun kennis en ervaring aan de deelnemers over te brengen.  Maar heb je behoefte om jouw docentvaardigheden te ontwikkelen en/of uit te breiden? Dan is de de IVN cursus 'Leren lesgeven met passie voor mens en natuur' echt iets voor jou. In deze nieuwsbrief vindt je alle informatie over deze inspirerende cursus.

Hartelijke groet, 

Marit en Jolanda

Deze regionale nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Drenthe met meer specifiek nieuws vanuit de provincie en het afdelingswerk.

Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen of heb je ander nieuws, stuur je kopij dan vóór 14 december naar j.boekhout@ivn.nl

Agenda 2017 en 2018 IVN Drenthe

Dinsdag 6 maart 2018 Regio-overleg Drenthe - 19.30 - 22.00 uur
Vrijdag 14 september 2018 Groen Drenthe Werkt
Zaterdag 6 oktober 2018 Landelijke Ledendag
Regiodag Drenthe- datum volgt. Organisatie: IVN Roden ism IVN regio Noord
Zaterdag 17 november 2018 Scharrelkidsdag

Landelijke Raad

Zaterdag 16 december 2017

IVN cursus leren lesgeven met passie voor mens en natuur

Didactiek- training voor IVN'ers
Wil jij ook leren lesgeven met passie voor mens en natuur? In deze docentencursus leer je hoe je met zelfvertrouwen voor een groep staat en je jouw enthousiasme voor de natuur overdraagt op cursisten. 
De vierdelige docentencursus is ontwikkeld voor IVN vrijwilligers (en beroepskrachten) die docentvaardigheden willen ontwikkelen en/of uitbreiden. Je leert hoe je als docent het beste uit jezelf haalt en je leert lesgeven op de IVN-manier, door cursisten zelf te laten ervaren, beleven en ontdekken. Hieronder vindt je meer informatie en het aanmeldingsformulier. 

Informatie IVN cursus Leren lesgeven met passie voor mens en natuur
Aanmeldformulier

Afdeling van dienst

In 2018 is IVN Roden afdeling van dienst en wel in de persoon van Bert van de Pol. IVN Roden zal dit jaar de regio-overleggen en regiodag helpen organiseren. Kleine aanvragen voor het NME-krediet kunnen via IVN Roden bij de Provincie worden ingediend en ook zal IVN Roden in 2018 de IVN afdelingen in Drenthe vertegenwoordigen in de LR.

We bedanken IVN Vries die dit in 2017 allemaal heeft gedaan en kijken met name met veel plezier terug op een zeer geslaagde regiodag (16 september) in Plaats de Wereld in Vries met de 4 workshops over Natuur en Gezondheid.

IVN Cursus Jeugdbegeleiders-Natuurouders

Voor 2018 staan er maar liefst 3 cursussen Jeugdbegeleider-Natuurouder in de planning. IVN Eelde-Paterswolde, IVN Emmen en IVN Hoogeveen willen graag met zo'n cursus investeren in de werving en opleiding van nieuwe jeugdbegeleiders en natuurouders. De cursus bestaat uit 8 dagdelen, wordt heel praktisch ingevuld en Marit zal dit samen met de afdelingen proberen op te zetten. Voor alle vrijwilligers in Drenthe: Heb je interesse om mee te doen en/of te helpen met de lessen dan wel de organisatie, bel of mail gerust even. E. m.stokkentreeff@ivn.nl of M. 06-50248898

IVN wandel/fietsroutes

IVN streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen de natuur te laten ontdekken. Leren door te doen, door zelf te beleven. Voor jong en oud, ananloog en digitaal laagdrempelig en verdiepend. Dat kan o.a. door educatieve wandel/fietsroutes. Veel IVN afdelingen bieden deze routes al aan via boekjes, brochures en/of in pdf formaat via hun website. Deze routes zijn populair en dragen bij aan de naamsbekendheid van IVN. 

Enkele IVN afdelingen, veelal onafhankelijk van elkaar, zijn bezig met het ontwikkelen van mogelijkheden om (educatieve) wandel/fietsroutes digitaal (via website en/of app) aan te bieden. De kosten zijn echter te hoog om door één afdeling te dragen. Verder ontstaat er op deze manier een zekere wildgroei.

Daarom heeft IVN landelijk samen met IVN Oost Veluwezoom en IVN Apeldoorn het plan opgevat om wandel/fietsroutes (zonder gids) aan te bieden via de IVN website en via een speciale 'IVN routemaker'.  

De routes worden gemaakt in een aparte beheeromgeving (programma Shoudio) en zowel via een IVN app als via de IVN website aangeboden aan het publiek. De routes blijven eigendom van de betreffende afdeling en worden geïntegreerd in de IVN website zodat ze met een zoekroutine kunnen worden geselecteerd, zoals dat nu al gebeurd voor bijvoorbeeld cursussen. 

Een voorbeeld hiervan kun je vinden op www.natuurmonumenten.nl/routes

Enthousiast geworden? En willen je hieraan meewerken? Vul dan het enqueteformulier in op www.ivn.nl/routemaker

Voor meer informatie kun je terecht bij Hans Hogenbirk, bereikbaar via         E. h.hogenbirk@ivn.nl 

Groen & Fit proefpakket met gratis wandelsokken

Lekker buiten zijn is leuk én gezond. Daarom willen we iedereen, binnen zijn of haar eigen mogelijkheden, laten ervaren wat de natuur kan doen voor je gezondheid. Om dit te realiseren hebben IVN en De Friesland Zorgverzekeraar de handen ineengeslagen binnen het Groen & Fit Collectief. Als vrijwilliger van IVN profiteer je van verschillende voordelen waaronder 8% korting op je premie. En IVN ontvangt een donatie van € 15 per nieuwe verzekerde. Maak nu vrijblijvend kennis en vraag het Groen & Fit proefpakket mét gratis wandelsokken aan. Ga naar: www.defriesland.nl/groenisfit

Proefpakket De Friesland 2017

Themadag Natuur & Gezondheid

IVN streeft naar een 'groene revolutie'waarin mensen de natuur gaan gebruiken om gezond te blijven en waarin zorginstellingen de natuur behunnten voor het herstelproces van hun cliënten. Binnen IVN worden nieuwe activiteiten en programma's ontwikkeld en om bovenstaande ambitie en te leren van elkaar en te leren over de zorgsector organiseert IVN een themadag Natuur & Gezondheid op vrijdag 1 december a.s.  Via onderstaande link lees je hier meer over.  

Themadag Natuur & Gezondheid 1 december 2017

Nieuwe natuurgids voor IVN Aa en Hunze 

Charles Houx, secretaris IVN Aa en Hunze, heeft de Natuurgidsenopleiding met succes afgerond.  Charles heeft zich tijdens de opleiding onder meer verdiept in het gebied rond het Varik en heeft hier al eens een mooie excursie voor ons verzorgd. Op de website van IVN Aa en Hunze staat het verslag van Charles dat goed weergeeft wat je kunt verwachten als je overweegt deze cursus te gaan volgen.

Excursie Groot Waal / De Onlanden

De vogelwerkgroep van IVN Roden organiseert op zondag 17 december een excursie Groot Waal / De Onlanden. Verzamelen om 9.00 uur op De Brink in Roden. 

Donderdag 7 december, lezing 'Ecologie en waterkwaliteit van de Hunze'

IVN Aa en Hunze organiseert deze lezing in twee delen: 

  • ‘Wat doet een waterschap?’ Willeke Bergman belicht de kerntaken van een waterschap. Waterschap Hunze en Aa's staat voor veiligheid, voldoende en schoon water. Maar wat betekent dat?
  • ‘De waterkwaliteit en ecologie van de Hunze’. Peter Paul Schollema vertelt over de ecologische waterkwaliteit van de Hunze. Wat doet het waterschap om deze kwaliteit te controleren, te behouden of te verbeteren? Hierbij zal worden ingegaan op de beekherstelprojecten en het verbeteren van de mogelijkheden voor vissen om vanuit zee naar de bovenloop te trekken.

Locatie: Zaaltje van de Bethlehemkerk, Schoolstraat 23, 9461 AA Gieten
Aanvang 20.00 uur.

Zondag 10 december, excursie 'De ecologie van de Hunze'

Als vervolg op de lezing is er op zondag 10 december een excursie o.l.v. Peter Paul Schollema, ecoloog bij het Waterschap Hunze en Aa's. Hij vertelt ons over beekherstelprojecten en vismigratie.  Zie voor meer informatie op de website van IVN Aa en Hunze.