Regionieuws IVN Drenthe | februari 2018

Deze nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Drenthe. Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen, stuur je kopij dan naar j.boekhout@ivn.nl.

Agenda 2018 IVN Drenthe

Dinsdag 6 maart: Regio-overleg Drenthe - 19.30 - 22.00 uur
Zaterdag 6 oktober 2018: Landelijke Ledendag
Zaterdag 10 november: Regiodag Drenthe, georganiseerd door IVN Roden ism IVN regio Noord

Landelijke Raad
Zaterdag 10 maart 2018
Zaterdag 2 juni 2018
Zaterdag 13 oktober 2018 (in optie)
Zaterdag 15 december 2018

Nieuwe IVN cursussen Jeugdbegeleider/Natuurouder

We willen kinderen meer buiten laten spelen en meer in aanraking brengen met de natuur. Daarom organiseren IVN afdelingen vele leuke, educatieve en spannende jeugdnatuuractiviteiten. Daar zijn natuurlijk Jeugdbegeleiders en Natuurouders voor nodig. De komende 2 jaar bieden we op diverse plekken in Groningen en Drenthe de praktische 8-delige cursus Jeugdbegeleider/Natuurouder aan. Dit doen we samen met IVN afdelingen en Nationale Parken. De eerste cursus start op 14 maart in het NIVON gebouw in Emmen. Doe je mee? Lees deFlyer jeugdbegeleiderscursus en download het Aanmeldformulier jeugdbegeleiderscursus. Vragen? Neem contact op met Marit Stokkentreeff (06-50248898 of m.stokkentreeff@ivn.nl)

Moestuincursus IVN Borger-Odoorn 

Ook dit jaar zullen afdelingen door heel het land weer de moestuincursus geven. Ook IVN Borger-Odoorn geeft deze cursus. De cursus bestaat uit drie lessen met elk een eigen lesbrief. Ook is het doeboek 'Stap voor Stap moestuinieren' beschikbaar. Heeft jouw afdeling ook belangstelling? Meld dit dan via de website van IVN. 

Cover Stap voor stap moestuinieren

Cursus veldbiologie 

Wil je je verder verdiepen in de planten- en dierenwereld, in determineren en inventariseren? Dan is de cursus veldbiologie die IVN-KNNV afdeling Assen organiseert een uitgelezen kans. Onderwerpen die aan bod komen: vogels, vleermuizen, nachtdieren, vlinders, libellen, diersporen, planten. De cursus vindt plaats in het Duurzaamheidscentrum in Assen op 7 woensdagavonden in de periode maart tot begin juni. Ook zijn er twee veldexcursies in de omgeving van Assen. Meer informatie en aanmelden.

Cursus Didactiek

Wil jij ook leren lesgeven met passie voor mens en natuur? Meld je dan aan voor deze cursus. Je leert hoe je met zelfvertrouwen voor een groep staat en hoe je jouw enthousiasme voor de natuur overdraagt op cursisten. De cursusdagen zijn: 7 april, 12 mei, 9 juni en 7 juli. De cursus vindt plaats in het IVN Veldstudiecentrum in Orvelte, wat garant staat voor een inspirerende leeromgeving (binnen en buiten). Meld je aan voor deze cursus door het Aanmeldformulier cursus leren lesgeven met passie voor mens en natuur in te vullen en te sturen naar m.stokkentreeff@ivn.nl. Je hoort dan binnen een week of je geplaatst bent. Meer informatie

Groene jaarkalender 2018 

Heb jij Boomfeestdag, Earth Hour, Slootjesdagen, de Nationale Bijentelling en Dag van de Duurzaamheid al in je agenda staan? Download deIVN Groene Jaarkalender 2018, dan mis je nooit meer een groene dag! 

Groene Jaarkalender

Save the date: 13 oktober 

We gaan na 8 jaar een andere invulling geven aan de Scharrelkids Inspiratie Dag. We willen deze trainings- en uitwisselingsdag voor een bredere doelgroep organiseren dan alleen jeugd- en jongerenbegeleiders. Het wordt een noordelijke netwerkdag met lezingen en workshops voor alle vrijwilligers die zich educatief inzetten voor mens en natuur. Dat betekent dat deze dag ook een andere naam krijgt. Zodra er meer bekend is hierover, zullen we dat melden. Wat wel al vaststaat is de datum, niet in november dit keer, maar op zaterdag 13 oktober. Zet deze dag dus alvast in de agenda! 

Afdracht landelijke vereniging 

IVN afdelingen zijn lid van de landelijke vereniging IVN en betalen daar contributie voor. Een afdeling met weinig leden betaalt minder dan een afdeling met veel leden. Wel zo eerlijk. Het organisatorisch en bestuurlijk functioneren van zo'n landelijke vereniging kost natuurlijk uren en geld. Afdelingen betalen samen slechts 18% van de totale kosten van de vereniging. Maar wat krijgt een afdeling hier eigenlijk voor terug? Teveel om hier op te noemen, vandaar een kleine selectie: 
-    het kwartaalblad Mens en Natuur voor de leden  
-    de voor besturen informatieve nieuwsbrief Stuifmail
-    collectieve verzekeringen
-    hulp bij statutaire zaken
-    gratis aanvraag VOG via servicedesk
-    gratis systemen en gratis trainingen voor ledenadministratie 
-    contactblad en websitebeheer
-    cursusmateriaal (over bv. planten, paddenstoelen en moestuinieren) 
-    korting op educatieve producten
-    campagnematerialen en publiciteit