Regionieuws IVN Drenthe | december 2017

Nieuwjaarswens 2018 IVNDeze regionale nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Drenthe met meer specifiek nieuws vanuit de provincie en het afdelingswerk. Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen, stuur je kopij dan vóór 15 januari naar j.boekhout@ivn.nl.

Agenda 2018 IVN Drenthe

Dinsdag 6 maart 2018 Regio-overleg Drenthe - 19.30 - 22.00 uur
Vrijdag 14 september 2018 Groen Drenthe Werkt
Zaterdag 6 oktober 2018 Landelijke Ledendag
Regiodag Drenthe- datum volgt. Organisatie: IVN Roden ism IVN regio Noord
Zaterdag 17 november 2018 Scharrelkidsdag

Landelijke Raad

Zaterdag 10 maart 2018
Zaterdag 2 juni 2018
Zaterdag 13 oktober 2018 (in optie)
Zaterdag 15 december 2018

Leer natuuractiviteiten begeleiden 

IVN Emmen organiseert in de periode maart-juni 2018 de IVN cursus Jeugdbegeleider. De cursus leidt nieuwe talenten op die aan de slag willen met het begeleiden van natuuractiviteiten voor kinderen van 6-12 jaar. Je krijgt hulp van bestaande jeugdbegeleiders van IVN Emmen en gaat met je medecursisten zelf ook aan de slag gaat met praktijkopdrachten. Een leuke en interactieve cursus! Je hoeft niet veel van dieren en planten te weten, belangstelling voor natuur is wel een vereiste. Ook moet je graag willen samenwerken met kinderen. Er zijn 9 bijeenkomsten, waarvan 5 op woensdagavond en 4 op zaterdagmorgen. Meer weten? Bel of mail met Marit Stokkentreeff M. 06-50248898 E. m.stokkentreeff@ivn.nl

Promotie activiteiten via andere organisaties

We krijgen steeds vaker de vraag van andere organisaties of IVN-activiteiten ook via hun websites gedeeld kunnen worden. Denk hierbij aan de sites van ROEG, de Natuur- en Milieufederatie en Bezoek het Noorden. Een goede ontwikkeling, want zo kunnen we eenvoudig meer bekendheid geven aan wat IVN allemaal doet. Wil je jouw activiteit liever niet op deze manier delen? Neem dan contact op met Jolanda Boekhoutof Marit Stokkentreeff.

Al 70 jaar actief voor mens en natuur 

IVN Eelde-Paterswolde is de op één na oudste IVN-afdeling van Nederland. Dit jaar viert deze afdeling haar 70-jarig jubileum. 2017 stond daarom in het teken van feestelijke activiteiten, waaronder de uitgave van het boekje ‘Aandacht voor de natuur’. Voorzitter Leo Stockman schrijft al jaren een column voor de plaatselijke dorpskrant. Speciaal voor het jubileum zijn al deze geïllustreerde natuurverhalen nu gebundeld. De verhalen zijn ook via de website te downloaden.  

Texel Big Day 

Op 12 mei 2018 organiseren Nationaal Park Duinen van Texel, Vogelinformatiecentrum Texel en partners voor het tweede jaar de Texel Big Day. Teams van vogelaars en natuurliefhebbers proberen lopend of fietsend in 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Een spannend event midden in de prachtige natuur van het eiland Texel. Het goede doel dit jaar: de huiszwaluw. Ga voor aanmelding en meer informatie naar www.texelbigday.nl.

Texel Big Day

Hét Duurzaam Drenthe Event 2018 

Hoe kun je duurzaam ondernemen? Hoe bespaar je energie in het MKB? Hoe kan de bouwsector grondstoffen hergebruiken? Allemaal thema’s die aan bod komen tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event op 12 april 2018. Iedereen is er welkom om vernieuwende initiatieven te laten zien en te bewonderen. Ben je een Drentse ondernemer en hecht jouw bedrijf veel waarde aan duurzaamheid? Dan maak je kans op de award voor hét Drentse duurzame bedrijf. En aan iemand met het beste innovatieve idee wordt de Willie Wortel Award uitgereikt. Meld je aan als bezoeker of deelnemer

Hoe groener, hoe beter 

Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wil jij ook meer aandacht voor groen in gemeentelijk beleid? Doe dan mee met de campagne ‘Hoe groener hoe beter’ en organiseer een activiteit op 17 maart. Tijdens deze zaterdag voor de verkiezingen benadrukken we het belang van groen door het organiseren van diverse groene activiteiten. Denk aan een kinderactiviteit op een groene speelplek of een ‘tegel eruit, groen erin’ actie. Er worden materialen ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen. Zodra deze beschikbaar zijn, kun je ze downloaden via www.ivn.nl/operatie-steenbreek. Voor vragen kun je terecht bij Linda IJmker.  

Meer weten over lange en rijke verleden van Drenthe? 

Onlangs verscheen de 134ste editie van de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Zowel professionele onderzoekers als amateurhistorici en -archeologen presenteren hierin de resultaten van hun onderzoeken.  En die zijn heel divers. Zo is er het artikel ‘Looakker, Looberg, Looveen: wat betekent ‘loo’?’ van Tjalling Waterbolk. Maar ook ‘Streektaal in de Drentse literatuur van 1837 tot heden’ van Henk Nijkeuter. Nog op zoek naar een leuk cadeau voor onder de boom? De almanak is voor €17,95 te bestellen via de webwinkel van Van Gorcum

Drentse Volksalmanak