Regionieuws IVN Drenthe | augustus 2018

De vakanties zijn weer begonnen en dat betekent voor veel IVN vrijwilligers even bijkomen van alle activiteiten die zij hebben georganiseerd de afgelopen periode. In deze nieuwsbrief een terugblik én we kijken vooruit naar wat er komen gaat.  

Wij wensen iedereen een mooie zomer toe!   

Deze nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Drenthe. Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen, stuur je kopij dan naar j.boekhout@ivn.nl

Agenda 2018 IVN Drenthe

Vrijdag 14 september: Groen Drenthe Werkt!
Hele maand oktober - IVN Paddenstoelenmaand
Zaterdag 6 oktober: Landelijke Ledendag
Dinsdag 25 september en dinsdag 9 oktober: Bijencursus Drenthe + optionele excursie op zaterdag 22 september 2018

Zaterdag 13 oktober: Inspiratiedag Kind & Natuur
Zaterdag 10 november: Regiodag Drenthe
Zaterdag 24 november: Workshop Storytelling (Duurzaamheidscentrum Assen) 

Landelijke Raad

Zaterdag 13 oktober 2018
Zaterdag 15 december 2018

Overige data

27 oktober: Nacht van de Nacht
3 november: Natuurwerkdag

Groen Drenthe werkt- De kracht van de natuur

Op vrijdag 14 september is weer zover. Dé avond waarop alle mensen die zich vrijwillig inzetten voor de Drentse natuur in het zonnetje worden gezet. Het wordt een gezellige en informatieve avond waarbij er ruim de gelegenheid is om met andere vrijwilligers en medewerkers van de 6 organsaties kennis te maken. Kom jij ook? 

Datum: vrijdag 14 september 2018 van 17.00-21.00 uur
Aanmelden kan tot uiterlijk 10 september via deze link. 

Groene stroom in Drenthe

IVN Norg maakt ons graag attent op de voordelen van het afnemen van groene stroom van een energiecoöperatie in de drentse gemeente Noordenveld.

Waarom in deze nieuwsbrief? Als je energie van de coöperatie NoordseVeld betrekt dan krijgt een vereniging naar keuze, bv. jouw afdeling, € 40,-- per jaar gedoneerd van de energiecoöperatie NoordseVeld. Lees voor meer informatie op de website van Energiecoöperatie Noordse Veld.

IVN wandel- en route app bijna gereed

Nog een paar aanpassingen en dan is de IVN wandel-en routeapp klaar.

In de IVN route-app kun je wandel- en/of fietsroutes invoeren met tekst en foto's. Zo maken we gezamenlijk een digitale natuurgids die je via de website, smartphone en tablet off-line kunt gebruiken. De routes zijn zichtbaar in de app, op de IVN websites en IVN afdelings websites. 

Heb je nog wandelingen in de regio die je graag in deze app wilt opnemen? Ook wandelingen die niet specifiek bij jullie afdeling horen kun je in deze app invoeren. Bestanden in Word, PDF of GPX zijn bruikbaar om in de app te zetten. Afdelingen die zich aanmelden betalen eenmalig een bedrag om mee te doen. Na betaling krijg je een inlogcode en handleiding toegestuurd en dan kun je direct beginnen. Heb je hulp nodig dan kun je een training krijgen en/of vragen stellen aan App-support. 

Er zijn al afdelingen druk bezig met het invoeren van routes, zoals IVN afdelingen in Midden Drenthe en Peize en ook het IVN regiokantoor Noord. Groningse routes mogen natuurlijk niet ontbreken! Dus heb je leuke route, laat het dan weten aan l.nieuwboer@ivn.nl

Kosten: eenmalig € 100,-- voor 5 of minder routes. Wil je meer dan 5 routes invoeren, dan betaal je eenmalig € 250,-- en kun je een onbeperkt aantal routes invoeren. 

Laat jouw buurt zoemen

Cursus bijenvriendelijk tuin- en groenonderhoud voor vrijwilligers.
In deze cursus leer je hoe je de tuin en omgeving bijvriendelijk maakt. Hoe zorg je voor voldoende voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen? Met bijvriendelijk onderhoud help je niet alleen de wilde bijen, maar ook andere insecten en de biodiversiteit in het algemeen. 

De cursus is bedoeld voor vrijwilligers die aan de slag willen met het bijvriendelijk maken van hun tuin, buurt of omgeving en wordt aangeboden in het kader van het project Nederland Zoemt. 

Data: Dinsdag 25 september en dinsdag 9 oktober 2018 
Tijd: 19.30-22.00 uur
Locatie: Het Struunhuus, Gerstekamp 10a, 7908 MZ in Hoogeveen.

AANMELDEN

Heb je nog vragen/opmerkingen? Neem dan contact op met Titia Blanksma via t.blanksma@ivn.nl

Inspiratiedag voor jeugd- en jongerenbegeleiders in een nieuw jasje

Wil jij ook dat kinderen en jongeren weer meer de natuur gaan beleven? In hun vrije tijd, maar ook op school of als ze bij de kinderopvang zijn? Op zaterdag 13 oktober organiseert IVN Noord de Inspiratiedag Kind & Natuur (voorheen Scharrelkids Inspiratiedag). Dit jaar neemt Mark Mieras ons mee in de wondere wereld van het kinderbrein en de invloed die de natuur daarop heeft. Ook kun je deelnemen aan vernieuwende en inspirerende workshops. Dit jaar vindt de Inspiratiedag Kind & Natuur plaats op onze eigen IVN locatie in Orvelte. Eind augustus ontvangen jullie de uitnodiging en houd ook de website in de gaten. 
 

Feestelijke heropening vlindertuin 

Op 13 juli jl. was het een feestje in de Vlindertuin in Norg. De vlindertuin is flink onder handen genomen door (IVN) vrijwilligers van IVN Norg. Wethouder Westendorp van de gemeente Noordenveld heeft de (her)openingshandeling verricht. 

De Vlindertuin van IVN Norg ligt achter Café Zwaneveld en is sinds 2005 een oase van bloemen en planten en een tehuis voor vlinders, bijen, libellen, kikkers en andere amfibieën. Ook vogels vinden hier hun kostje en bouwen een nestje aan de randen van deze tuin. In de Vlindertuin werken een achttal vrijwilligers. Elke vrijdagmiddag zijn zij een uurtje of drie enthousiast bezig. Tijdens de noeste arbeid genieten ze van de bloemenpracht, geurende kruiden, bijen en vogels en fladderen er verschillende soorten vlinders om hen heen. In de pauze is het tijd voor een drankje op het terras van café Zwaneveld. Om de beurt brengt een van hen iets lekkers mee. Wil je ook eens meedoen? Zoek je een ontspannende bezigheid op de vrijdagmiddag? Kom gerust eens langs. Laat het van te voren wel even weten aan Päule Slesazeck. Päule is bereikbaar via T. 06 10 16 90 63.

Workshop Storytelling

Sinds er taal is, zijn er verhalen. Verhalen zijn een krachtig en effectief middel om mensen te raken en te verbinden. Hoe kan je als natuurgids of IVN-afdeling storytelling inzetten om  jouw boodschap onder de aandacht te brengen? Dat is de vraag die tijdens de workshops storytellling centraal staat. Een fijne mix van oefeningen, uitwisseling en theorie zorgt ervoor dat je na deze workshop bruisend van de ideeën aan de slag gaat! 

De workshop vindt plaats op zaterdag 24 november a.s. van 10.00 - 15.30 uur in het Duurzaamheidscentrum Assen. Adres: Bosrand 2, 9401 SL Assen. Meld je hier aan!