Regionieuws IVN Drenthe | april 2017

De lente is nu echt begonnen! De Tjiftjafs zijn weer te horen en ook de eerste boerenzwaluw is gesignaleerd.

Na het succes van vorig jaar kon het eigenlijk niet uitblijven. Ook in 2017 komt Albert Heijn weer met de moestuintjesactie in samenwerking met IVN! Met de handen in de aarde, zaaien en plantjes verzorgen. Dit is genieten voor jong én oud en ook super leerzaam!  IVN'ers organiseren moestuincursussen in het hele land, ook in Groningen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief. 

Deze regionale nieuwsbrief is voor en door IVN (bestuurs)leden in de provincie Drenthe met meer specifiek nieuws vanuit de provincie en het afdelingswerk in de provincie Drenthe.

Heb je onderwerpen of vragen die je graag met andere afdelingen in de provincie wilt delen of heb je ander nieuws, stuur je kopij dan vóór 19 mei naar j.boekhout@ivn.nl

Marit en Jolanda

Belangrijke data
Moestuincursus
Composteercursus 
Nieuwe natuurgidsenopleiding Borger-Sellingen
Informatieavond IVN Natuurgidsenopleiding Groningen-Drenthe
Grote belangstelling voor Nationale Buitenlesdag! 
Cursus Jongerenbegeleider
Natuurspeelplaats heeft Wilgenhut
Let op; overstekende padden! 
Cursus Tuinreservaten
Waar wij wonen | cursus
IVN Norg zoekt vrijwilligers voor de Vlindertuin

Provinciaal nieuws

Belangrijke data

Agenda 2017 IVN Drenthe:

22 april 2017: training ledenadministratie Zwolle
30 mei 2017: regio-overleg Drenthe
16 september 2017: regio-overleg Drenthe
30 september 2017: Scharrelkids Inspiratie-dag Noord
Oktober: IVN Paddenstoelenmaand

Landelijke Raad:
Zaterdag 10 juni 2017
Zaterdag 7 oktober 2017
Zaterdag 16 december 2017

Overige data 2017:
11 april Nationale Buitenlesdag
9 en 10 juni: Bijensymposium IVN Westerveld
29 juni IVN Modderdag
9 en 10 september: monumentendagen
10 oktober: Dag van de Duurzaamheid
28 oktober:Nacht van de nacht
4 november: Natuurwerkdag

Moestuincursus
Je kunt er niet meer omheen; IVN is educatiepartner van de AH moestuinjesactie. In de AH filialen staan informatiezuilen en IVN moestuintjesexperts staan klaar om vragen over moestuinieren te beantwoorden. IVN is zichtbaarder dan ooit. Kijk hiervoor eens op AH/moestuintjes. In het hele land organiseren IVN afdelingen moestuincursussen. Lees meer voor een cursus bij jou in de buurt. 

Composteercursus 
IVN Roden organiseerde eind 2016 de jaarlijkse composteercursus onder leiding van Lubbert Dijk, een ervaren docent met grote theoretische en praktische kennis van biologisch gebruik van de grond en alles wat daarbij komt kijken. Ook de gemeente Noordenveld was aanwezig en ondersteunt deze cursus door de deelnemers subsidie aan te bieden bij de aanschaf van een composteervat.   

Nieuwe natuurgidsenopleiding Borger-Selllingen
Ben je enthousiast over de natuur in je eigen omgeving? Wil je meer weten over deze natuur en je er samen met andere voor inzetten? Dan is de Natuurgidsenopleiding van IVN misschien iets voor jou!

Op 7 september start er een in de grensregio van Groningen en Drenthe. Het opleidingsteam (vanuit IVN Bellingwedde, IVN Westerwolde en IVN Borger-Odoorn) heeft een prachtig afwisselend programma gemaakt.

Er is veel belangstelling voor de IVN Natuurgidsenopleiding waarin kennisontwikkeling over flora, fauna, (landschaps)ecologie en cultuurhistorie even belangrijk is als het ontwikkelen van (didactische) vaardigheden in het omgaan met groepen.

Wil jij ook natuur in de harten van mensen brengen? Stuur een mail naar ngo.groningendrenthe@gmail.com of kom naar de informatieavond op 15 juni (zie hieronder). Bellen kan ook. Contactpersoon: Marit Stokkentreeff 06-50248898

Informatieavond IVN Natuurgidsenopleiding Groningen-Drenthe
Het meedoen aan de IVN Natuurgidsenopleiding is verslavend, leuk, maar kost ook flink tijd. 16.000 mensen gingen je voor. Denk je erover om deze opleiding te volgen, maar wil je eerst meer weten? Kom dan naar de informatieavond op 15 juni in Borger.

Tijdens deze interactieve avond krijg je duidelijke uitleg over de opleiding, de lesdata, de gebieden en de opdrachten. Je maakt kennis met de vrijwilligers die de opleiding organiseren. Het team verzorgt een paar 'Natuurmomenten', zoals iedereen dat tijdens de opleiding ook een keer zal verzorgen. Een leuke opdracht waarbij natuurbeleving centraal staat. Kom dus proeven aan de lessfeer. 

Donderdag 15 juni 2017
19.30 – 22.00 uur
Hunebedcentrum
Hunebedstraat 27
9531 JT Borger
Contactpersoon: Marit Stokkentreeff, E. m.stokkentreeff@ivn.nl

Grote belangstelling voor Nationale Buitenlesdag! 
Op dinsdag 11 april is Nationale Buitenlesdag en geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! IVN verzorgt samen met Jantje Beton informatie, promotie, materialen en adviezen.
Zie www.ivn.nl/buitenlesdag

Ook is er ondersteuning bij het vergroenen van het schoolplein zodat dit een echt buitenlokaal wordt. Op dit moment doen al 1361 scholen in Nederland mee. Drenthe is daarbij koploper. 34% van de scholen doet mee met in totaal 92 buitenlesdagen. Ter vergelijking; in Zeeland (2e plaats) doet 27% van de scholen mee, in Groningen 20% en in Friesland 19%. In Emmen doen 6 scholen mee, in Hoogeveen 9 scholen en in Westerveld 7 scholen.

IVN zet zich ook met dit fantastische project opnieuw op de kaart. Indien er vrijwilligers zijn die betrokken zijn bij Buitenlesdag of vergroening van schoolpleinen, laat het ons weten. In de volgende nieuwsbrief vertellen we graag over jullie ervaringen.

Cursus Jongerenbegeleider
De cursus Jongerenbegeleider, die IVN en Woesteland organiseerden in januari en februari is (bijna) afgerond. Sommige deelnemers hebben het laatste onderdeel- een praktische natuuractiviteit voor en met jongeren- reeds uitgevoerd. Anderen zijn nog bezig met hun GPS-speurtochten, Fotosafari's en Bushcraft. Hopelijk geven de 25 deelnemers, afkomstig van IVN en diverse terreinbeherende organisaties in Groningen, Friesland en Drenthe, een nieuwe impuls aan de relatie jongeren en natuur.

Dat dit superleuk kan zijn, blijkt wel uit het bericht hieronder over het bouwen van een Wilgenhut. Op www.woestelandacademie.nl vind je nog meer workshops voor mensen die willen leren jongeren begeleiden, zoals de workshop didactiek op 13 mei in het Duurzaamheidscentrum.

Natuurspeelplaats heeft Wilgenhut
Als gevolg van de cursus Jongerenbegeleider is IVN Leek-Nietap hard aan de slag gegaan door het bouwen van een Wilgenhut voor en door jongeren. Met de inzet van 3 kersverse jongerenbegeleiders heeft IVN Leek-Nietap in samenwerking met De Zijlen, gemeente Leek én jongeren van RSG De Borgen een prachtige Wilgenhut gebouwd in de natuurspeelplaats. Lees meer...

Let op; overstekende padden! 
Zodra de temperatuur in het voorjaar omhoog gaat, ontwaken padden, kikkers en salamanders in het Gasselterveld uit hun winterslaap en gaan zij op zoek naar een partner om samen in de oude Hemelrijk Plas voor nageslacht te gaan zorgen.

De eerste dieren verschijnen ’s avonds als het donker wordt op de wegen. Ze moeten daarbij drie druk bereden wegen oversteken. Hierbij worden helaas vaak dieren doodgereden. Daarom is er door een groep vrijwilligers de Paddenredgroep Gasselte opgericht die zich tot doel stelt zoveel mogelijk dieren  te redden. Deze groep van ruim 30 vrijwilligers heeft zich inmiddels als werkgroep aangesloten bij IVN. Jaarlijks redden zij ruim 5000 padden! Lees meer....

Cursus Tuinreservaten; 'Dat ziet er goed uit!' 
IVN Zuidlaren is gestart met het organiseren van een cursus Tuinreservaten. Ruim 15 deelnemers hebben zich aangemeld. Met 3 theorieavonden en 3 excursies neemt Marijke Akerboom hen mee om ideeën op te doen om jouw tuin te vergroenen en aantrekkelijker te maken voor vogels, bijen en vlinders. Samen hebben ze een tuin bezocht van een deelnemer, waarbij ideeën zijn uitgewisseld.

Marijke is een ervaren docent en benadrukt met name wat al goed en groen is in de tuin. Vervolgens gaat zij met de deelnemers in gesprek en wisselen ze ideeën uit om de tuin nóg aantrekkelijker te maken voor flora en fauna. Een succesformule waar de deelnemers erg enthousiast over zijn. In april en mei gaan de deelnemers nog op bezoek bij een kwekerij en een vlindertuin. 

Cursus Waar wij wonen
Hoe goed kent u uw omgeving eigenlijk? Wat weet u van de oeroude ontstaansgeschiedenis van het landschap en hoe heeft de mens daar zijn stempel op gedrukt? Wat weet u van de natuur, van de verschillende planten en dieren die er voorkomen? Wat weet u ervan hoe alles met elkaar samenhangt en hoe verschillende organisaties onze natuurgebieden beheren? IVN Emmen en IVN Vries bieden een cursus Waar wij wonen aan; beiden in hun eigen gebied. Een echte aanrader om meer mensen te betrekken bij de eigen omgeving én aan jouw afdeling! Meer lezen? 
IVN Vries | cursus waar wij wonen
IVN Emmen | cursus waar wij wonen

IVN Norg zoekt vrijwilligers voor herinrichting Vlindertuin
De vlindertuin, 18 jaar oud, is toe aan een renovatie naar deze tijd en ook de vijver is aan vervanging toe. Met ongeveer 2500-3000 bezoekers per jaar is de vlindertuin in Norg een ware trekpleister voor de omgeving. Ook scholen en jeugdgroepen komen graag voor een bezoek naar de Vlindertuin voor educatie (scholen), inventarisatie door de jeugdgroep van 12 t/m 18 jaar, beleving van de natuur, natuurfotografie en uiteraard door onze Scharrelkids.

Wij zijn echter dringend op zoek naar vrijwilligers! Lijkt het jou leuk om mee te helpen met de herinrichting van de Vlindertuin. Laat het dan weten. Lees meer...

Heb je kopij voor de volgende nieuwsbrief? Stuur een mailtje vóór 19 mei naar j.boekhout@ivn.nl