Drenthe
Kind & Natuur
woensdag11mrt2020

Met andere ogen kijken naar troep 

Begin februari kwamen ruim 900 leerlingen van de groepen 5/6 van zo’n 20 verschillende basisscholen uit de IVN Scholennetwerken van Hoogeveen en De Wolden naar een Afvalfeest in de Tamboer. Een feest waarbij afvaleducatie centraal stond en leerlingen leerden om met andere ogen te kijken naar 'troep'. Theatergroep ‘De Vuilnismannen’ gaf met de show 'Trash' een spectaculaire voorstelling met een belangrijke boodschap: afval en rommel kunnen een nieuw leven krijgen! Alle 900 leerlingen drumden tijdens de voorstellingen mee op oude emmers. Oorverdovend en tegelijkertijd betoverend mooi. 

Vuilnismannen zijn belangrijk 

Toen presentator Mathijs ter Bork (IVN Natuureducatie) de leerlingen bij het welkomstwoord vroeg wie later vuilnisman of -vrouw wilde worden, gingen er bij alle voorstellingen wel een aantal vingers omhoog. Het beroep van vuilnisman is een belangrijk beroep, zo vertelden ook de wethouders van de gemeenten Hoogeveen en De Wolden. Zowel wethouder Vos als wethouder Van ’t Zand vertelden dat vuilnismannen ons gescheiden afval ophalen en ervoor zorgen dat hier nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Goed inleveren is dus de basis voor recycling, leerden de aanwezige leerlingen. Bovendien draagt het bij aan een schonere omgeving!

Trommelen met troep

Na het openingswoord ging het spektakel van start en mochten de leerlingen zich uitleven. Op het podium van de grote zaal van de tamboer lag allerlei ‘troep’ verspreid. De vuilnismannen die vandaag de show gaven, zagen echter geen afval, maar ontdekten steeds weer nieuwe instrumenten. Ze trommelden en drumden werkelijk met alles wat ze tegenkwamen de meest waanzinnige ritmes. En ook de leerlingen mochten meedoen. Met een oude emmer en twee stokken trommelden ze mee en vulden de zaal met een soms oorverdovend en betoverend mooi ritmisch gedonder! Tijdens de voorstelling kreeg de zaal spelenderwijs ook allemaal belangrijke informatie mee over afval. In een quiz waarbij de jongens tegen de meisjes streden, kwamen vragen als “hoe lang duurt het voordat een banaan verteerd is in de buitenlucht?” voorbij. Niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam dus.

Vervolg op school 

De aanwezige leerkrachten genoten tijdens de voorstelling ook zichtbaar. Zo ook meester Vincent van OBS de Posthoorn in Pesse:“Geweldige show!”, riep hij bij het verlaten van de zaal nog snel richting de organisatie. Ondertussen verzamelde hij zijn 23 leerlingen weer om ze mee terug te nemen naar school, waar ze verder gingen werken aan het thema recycling.