Drenthe
Kind & Natuur
donderdag15okt2020

Kinderen koken boergondische lunch 

Deze week is het Dutch Food Week met als thema 'Wat eten we?'. Samen en gezond koken en genieten van eten wordt in onze huidige wereld misschien wel belangrijker dan ooit. Deze verbinding staat dit jaar centraal. Elk jaar organiseren provincie Drenthe, De Boer op Noord en Jong Leren Eten Drenthe ‘Boergondisch koken’ op Drentse boerenbedrijven tijdens de Dutch Food Week. Met als doel leren waar je eten vandaan komt en koken met producten van dichtbij. Dit jaar staken we Boergondisch koken in een nieuw jasje.

Zelf snijden, boter schudden en koken 

We stelden begin oktober 50 gratis ingrediëntenboxen beschikbaar voor kinderdagverblijven en BSO-locaties. In deze box zaten alle ingrediënten om samen met de kinderen een heerlijke boerenlunch te maken. Groenten om te snijden voor de soep, room om zelf boter te schudden en echt Dubbel Drents Brood. Naast de benodigde ingrediënten, stopten we een lesbrief met leuke opdrachten en tips in de box en een voucher om met korting op bezoek te gaan bij een van de educatieboeren van De Boer op Noord. De aanmeldingen stroomden zo snel binnen dat binnen mum van tijd alle boxen vergeven waren. Ook de reacties achteraf waren ontzettend positief: 

"Wat een geweldige ingrediëntenbox kregen we vanmorgen geleverd! Eerst alle ingrediënten met de kinderen besproken, daarna de recepten doorgenomen en begonnen met alle ingrediënten snijden en de room kloppen…wat een ervaring! We hebben heerlijk gegeten met de kinderen van onze locatie (ook de kinderen van het kinderdagverblijf). Geweldig initiatief om de kinderen zo bekend te maken met, voor sommige, onbekende ingrediënten."

Accepteer cookies

Grotere kans op gezond voedingspatroon 

Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de opvang en school helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Door kennis en vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven en groente verbouwen te combineren wordt de impact van voedselonderwijs vergroot. Boergondisch koken is niet alleen leerzaam, maar vooral heel leuk en lekker. 

ingredientenbox boergondisch koken

De partners met wie we hebben samengewerkt bij het maken en de distributie van de ingredientenbox zijn: Distrivers, De Trans, Dubbel Drents en Tuinbouwsector. Boergondisch koken is een inititief van Jong Leren Eten Drenthe, Provincie Drenthe en De Boer op Noord.