Drenthe
IVN
woensdag15jan2020

Joya en Erwin zijn de eerste kinderdirecteuren van IVN Noord!

Joya Stevens (9 jaar) uit Beilen en Erwin Bakker (10 jaar) uit Nijeveen zijn de gloednieuwe kinderdirecteuren die IVN Noord het komende jaar helpen om de natuur nog dichter bij kinderen te brengen. Beiden overtuigden de sollicitatiecommissie met hun video en enthousiasme tijdens de gesprekken. Directeur IVN Noord, Mark Tuit: "Ik weet zeker dat we met Erwin en Joya twee geweldige kinderdirecteuren hebben gevonden. Hun passie voor natuur is aanstekelijk en daarmee zijn het in ieder geval al goede ambassadeurs voor ons werk."

Kinderdirecteur Joya Stevens

Afval scheiden, meer groen op school; aan ideeën geen gebrek!

Erwin woont op een boederij, heeft een eigen moestuin en is het liefst buiten: "Ik woon in Nijeveen op de boerderij en ik wilde graag kinderdirecteur worden om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Vaak wonen zij in het dorp of in de stad. Ik zou het mooi vinden als er meer groene schoolpleinen komen, meer moestuintjes en meer lessen in de natuur met de klas." Joya was ook meteen enthousiast toen ze de vacature zag: "Dieren, de natuur en het milieu zijn heel belangrijk voor me. En nu kan ik meehelpen om andere kinderen te laten zien hoe interessant de natuur is en hoe leuk het is om veel buiten te zijn." Ze had zelfs tijdens haar sollicitatiegesprek al een heel boek vol ideeën meegenomen en kan niet wachten om te beginnen: "Ik wil graag dat scholen zelf energie opwekken, meer aandacht besteden aan het scheiden van afval en dat we leren hoe we allemaal duurzamer kunnen leven. Ook extra lessen over dieren lijken me fijn. Bijvoorbeeld over vlinders, bijen en vogels en hoe we zelf schoolpleinen groener kunnen maken voor deze dieren. Een eetbaar plein bij elke school lijkt me ook super leuk. Ik heb echt onwijs veel ideeën dus ik heb er veel zin in om als kinderdirecteur aan het werk te gaan!" 

Erwin Bakker

Waarom kinderen laten meedenken?

De kloof tussen kinderen en natuur is nog nooit zo groot geweest. IVN wil hier verandering in brengen en in het noorden doen we dat bijvoorbeeld via het scholennetwerk in Drenthe, maar ook met allerlei campagnes, projecten in de Nationale Parken en natuurlijk via al onze vrijwilligers. Maar bereiken we de kinderen hiermee wel? Worden zij warm van al die dingen die wij als volwassenen bedenken? Mark Tuit, directeur IVN Noord: "We bereiken met ons scholennetwerk en onze campagnes duizenden kinderen in onze regio. Het wordt tijd dat we hun stem ook eens laten horen. Om erachter te komen wat zij willen, gaan we nu voor het eerst werken met twee kinderdirecteuren die we voor een jaar aanstellen. Zij mogen ons gevraagd en ongevraagd adviseren over alles wat we doen."