Drenthe
Natuur in de Buurt
woensdag06nov2019

In Drenthe gaan dit plantseizoen duizenden bomen de grond in

Het plantseizoen 2019/2020 is begonnen! IVN Natuureducatie plant daarom de komende maanden, samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en tuineigenaren, 80 Tiny Forests en 400 Tuiny Forests aan. Dat komt neer op meer dan 50.000 bomen! In de provincie Drenthe worden drie Tiny Forests aangeplant; in Meppel, Hoogeveen en Tynaarloo. Een Tiny Forest is een inheems minibos van ongeveer 200 m². Dit bos stimuleert de biodiversiteit, helpt bij waterberging en hittestress en is een fijne plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens de ‘Plant mee’-campagne van IVN wordt in heel Nederland bijna 2 hectare aan groen geplant. Dat zijn 3 voetbalstadions vol bomen.

Meer bijen, vlinders en vogels 

Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. De Tiny Forest beweging in Nederland wordt steeds groter en breidt zich inmiddels uit naar omringende landen waaronder België, Frankrijk en Ierland.

Waarom nu planten?

Bomen zijn de longen van onze aarde. Ze zorgen voor zuurstof en slaan CO2 op. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling in de zomer, houden ze overtollig water vast en bieden ze vogels en insecten een plek. Het einde van de herfst en de winter is de ideale periode om bomen en heesters te planten. Dat komt doordat ze op dit moment als het ware ‘slapen’. Ze laten hun loof vallen en komen in de ruststand. Door in deze periode te planten, hebben ze een veel grotere kans om goed aan te slaan en uit te groeien tot een veerkrachtig bos.

Plant mee! 

IVN hoopt dat zoveel mogelijk mensen geïnspireerd raken en ook bomen gaan planten. Via www.ivn.nl/tinyforest/plant-mee leer je hoe je zelf een eikenboom plant of een boswilg stekt en geven we tips over welke bomen goed zijn om te planten. Voor de echte aanpakkers zijn er ook nog ‘Tuiny Forests’ te koop. De Tiny Forests en Tuiny Forests worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nationale Postcodeloterij en ASN Bank. Aan het einde van dit plantseizoen is Nederland weer een stukje groener en gezonder!