Nationale Parken

IVN Drenthe werkt samen met: Nationaal Park Drents-Friese Wold | Nationaal Park Drentsche Aa | Nationaal Park Dwingelderveld. Om de natuur ervan te behouden, te koesteren en zowel inwoner als bezoeker ervan te laten genieten. IVN is coördinator van communicatie, educatie en recreatie in de genoemde Nationale Parken. Het informeren van inwoner en bezoeker gebeurt via allerlei kanalen en middelen zoals excursies | programma's voor scholen | cursussen als Gastheer van het Landschap en communicatiemiddelen [waaronder nieuwsbrief en website]. 

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. 

Nationaal Park Drentsche Aa

Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. In dit uitzonderlijk gaaf gebleven landschap creëerden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur.

Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt Nationaal Park Dwingelderveld; het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Er zijn maar liefst 2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. Op fiets- en wandelpaden, ATB- en ruiterroutes, evenals twee gehandicaptenpaden kun je de natuur zelf ontdekken. Er is zelfs een Nachtwandelroute. In dit Nationaal Park kun je nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten…