Drenthe
Kind & Natuur
Op
donderdag31okt201909:30

Workshop natuurlijk spelen

Rennen, klauteren, spelen, ontdekken, vies worden: kinderen zijn gek op buitenspelen. Dat niet alleen buiten spélen, maar ook buiten léren positieve effecten heeft op kinderen wordt steeds duidelijker. Het is leuk, gezond en leerzaam tegelijkertijd. Een uitdagende buitenles stimuleert beweging, draagt bij aan onderwijsdoelen en zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren in de klas.

Voor wie is de workshop?

Deze workshop is voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten basisonderwijs die kinderen graag meer in het groen  willen laten spelen en leren en die vies worden geen probleem vinden.

Waarom de workshop volgen?

Zowel beroepskrachten in kinderopvang en onderwijs als kinderen willen vaker naar buiten. Volgens leerkrachten is de ideale verhouding voor kinderen 75% binnenles en 25% buitenles. In werkelijkheid ligt de verhouding gemiddeld op 99,5% binnen en 0,5% buiten. Een groot verschil tussen theorie en praktijk. Ook in de kinderopvang valt er nog een boel te winnen. Vaak is sprake van een minimale tijd die kinderen buiten moeten zijn. In plaats van dat buiten zijn en contact met natuur vanzelfsprekend onderdeel zijn van het pedagogisch handelen.

Natuurlijk Spelen is belangrijk

Spelen en leren in het groen zijn niet alleen leuk en leerzaam, maar ook steeds urgenter. De prestaties van kinderen op onder andere beweging, natuur en sociale vaardigheden zijn lager dan jaren geleden en er vinden onvoldoende vorderingen plaats.

Daarnaast concludeert de Onderwijsraad in de publicatie ‘Meer plezier in bewegen’ dat te veel kinderen veel te weinig bewegen en het beweegaanbod beperkt is. Een natuurlijke speelomgeving stimuleert meer beweging. Dat is goed voor de gezondheid en heeft een positieve impact op het leerplezier en leervermogen van kinderen.

Spelen in het groen draagt ook bij aan meer exploratief, creatief en dramatisch spel, blijkt uit onderzoek van Agnes van den Berg. Daarnaast biedt een groene speelomgeving veel mogelijkheden voor stimulering van 21th century skills als samenwerken en onderzoekend leren.

Wil je meer lezen over de voordelen van buitenles en de ervaringen en behoeftes van leerkrachten? Lees dan de onderzoeken buitenles!

Wat leer je tijdens de workshop?

We besteden aandacht aan activiteiten, je maakt een aanzet voor een verbeterplan en je leert  je motivatie voor groen in een aansprekend verhaal te verpakken. Tijdens deze workshop:

  • Krijg je zicht op de bouwstenen van een groene buitenruimte.
  • Maak je een scan en verbeterplan van de buitenruimte van je eigen locatie.
  • Leer je hoe je buitenlessen organiseert die bijdragen aan onderwijsdoelen voor alle vakken.
  • Krijg je ideeën voor een aantal buitenactiviteiten gekoppeld aan diverse thema’s, doelen en speelplekken.
  • Oefen je met Storytelling, zodat je de keuze voor spelen en leren in het groen beter kunt delen.

Kosten

Deelname aan de workshop kost €195,-  per persoon. Dit is inclusief koffie/thee en iets lekkers. Werk je op een locatie die mee heeft gedaan aan ModderDag en zich als deelnemer ModderDag 2019 heeft aangemeld bij IVN? Dan geven we je een mooie korting en zijn de kosten €165,-.

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Deze workshop vindt plaats in Orvelte, op het formulier kun je die locatie aangeven. 

Algemene informatie

donderdag 24 oktober 2019 - 14:45
Contactpersoon: